Satte «norsk» jagerfly på bakken

Det amerikanske forsvaret har mottatt 97 av de i alt 2.443 flyene de har bestilt fra Lockheed Martin, og samtlige av disse fikk flyforbud mens teknikerne undersøkte mulige feil og svakheter. På bildet en F-35A Lightning II Joint Strike Fighter.

Det amerikanske forsvaret har mottatt 97 av de i alt 2.443 flyene de har bestilt fra Lockheed Martin, og samtlige av disse fikk flyforbud mens teknikerne undersøkte mulige feil og svakheter. På bildet en F-35A Lightning II Joint Strike Fighter. Foto: Us Air Force (Reuters)

Pentagon satte alle sine F-35 kampfly på bakken etter at det ble funnet en angivelig oljelekkasje i motoren på ett av flyene.

16.06.14 04:23

Det amerikanske forsvaret har mottatt 97 av de i alt 2.443 flyene de har bestilt fra Lockheed Martin, og samtlige av disse fikk flyforbud mens teknikerne undersøkte mulige feil og svakheter.

Norge har bestilt 52 F35 kampfly til en prislapp på 62,6 milliarder 2013-kroner.

Arbeidet med å utvikle og produsere flyet, som er det dyreste våpensystemet i Pentagons historie, har vært preget av store forsinkelser og tekniske problemer.

Programmet ligger nå sju år bak skjema og det opprinnelige budsjettet er sprengt. Pentagon anslår at prislappen per fly blir på nærmere 1 milliard kroner.

Tirsdag meldte en av flygerne om oljeproblemer i motoren, men landet uten problemer ved en flybase i Arizona.

Samtlige fly av samme type ble deretter satt på bakken og undersøkt, og på tre av dem ble det funnet feil. Disse har fått flyforbud inntil feilene er utbedret.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.