*Nettavisen* Nyheter.

Satte rekord på ski

Rune Gjeldnes hilser fra Antarktis! Foto: Rune Gjeldnes

Rune Gjeldnes satte i dag verdensrekord, etter å ha gått 3800 kilometer på ski.

09.01.06 15:46

Rune er fortsatt ute på ski, men posisjonen hans blir hele tiden rapportert automatisk av Argos-systemet.

Klokken 09.36 passerte han 77,27 syd og 135,50 øst på turen tvers over Antarktis. Dermed kan man kalkulere med at han passerte 3800 kilometer i tilbakelagt distanse på ekspedisjonen. Det er identisk med Eirik Sønneland og Rolf Baes gjeldende verdensrekord i antalle tilbakelagte kilometer sammenhengende på ski.

Med andre ord så kan nå Rune Gjeldnes trygt bruke betegnelsen «Verdens lengste skitur» om ekspedisjonen tvers over Antarktis.

For Eirik Sønneland, som akkurat har mistet rekorden, er dette kanskje en trist dag?

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er ikke en trist dag! Jeg er veldig glad på Runes vegne! Han har gjort alt rett, og planlagt suverent bra. Han har valgt å gå på oppsiden av fjellene, fordi det blåser mer der, og har med seg både kite og skiseil for å få mest mulig ut av vinden, sier Sønneland i en kommentar

Eirik Sønneland er imponert over de to siste dagsetappene på 180 og 183 km.

- De er utrolige! Jeg vet hvordan det hamrer i kroppen. Ingen som ikke har prøvd kan forstille seg hvordan det er å seile sånn i den kulden og med pulken på slep, sier Sønneland, som tror Rune bevisst forsøker å komme seg raskt avgårde nå.

- I tillegg til at det går fort kjøper Rune seg tid. Alle vet at det er på slutten av dagen det går galt i slalåmbakken, og sånn er det for Rune også. Han trenger å hvile skikkelig ut før den farlige breen, og han trenger tid på veien ned. Så langt ser det glimrende ut, avslutter polarveteranen.

Rune har altså ennå 900 kilometer igjen før han kommer ned til Terra Nova Bay – der han skal hentes ut med båt. Når han er fremme vil han være den første i verden som har krysset begge polområdene, uten støtte utenfra.

Rune har tidligere krysset Polhavet i nord, sammen med Torry Larsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag