*Nettavisen* Nyheter.

Satte Strasbourg i brann

Foto: BORIS ROESSSLER (EPA)

Nato-demonstranter amok i Strasbourg. Se de dramatiske bildene.

04.04.09 19:14

Politiet bruker tåregass og sjokkgranater for å holde Nato-demonstranter i den frasnke grensebyen i sjakk. Politiet blir møtt av molotovcocktails og stein, bare få kilometer unna der Natos ledere er samlet i Strasbourg, melder AP.

Se bilder nederst i saken.

Hotell brenner
Demonstrantene har satt fyr på en tollstasjon på den fransk-tyske grensen, i tillegg til Ibis Hotel i selve byen.

1000 demonstranter forsøker å ta seg inn til områdene der Natos toppledere er samlet. Rundt 50 mennesker, i hovedsak demonstranter, skal være skadd ifølge en tysk frivillighetsbasert førstehjelpsgruppe.

Arrestert
13 mennesker er arrestert, men det er ventet at tallet vil øke betraktelig utover ettermiddagen.

- Ingen av oss har angrepet politiet, men vi er blitt banket opp og angrepet med tåregass, sier talsperson for en av demonstrantgruppene, Monty Schaedel, som skylder på den spente situasjonen innad i sikkerhetsstyrkene.

Til tross for at politi har klart å holde demonstrantene unna selve toppmøtet, har det fått konsekvenser. Opptøyene førte nemlig til at førstedamene Carla Bruni og Michelle Obamas planlagte besøk til et sykehus er avlyst.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Hartmann

- Sint
Mange hundre av de fremmøtte anti-Nato-demonstrantene har også satt fyr på dekk, knust butikkvinduer og plyndret en bensinstasjon og et apotek, melder Reuters.

Flere av dem som demonstrerer lørdag har i forkant av møtet sverget å gjøre sitt for å forstyrre møtet, og krever Nato oppløst som en følge av Den kalde krigens slutt. Likevel har volden vært sjokkerende for mange av dem som planla en fredelig demonstrasjon.

- Jeg er svært sint. Dette skulle være en fredelig demonstrasjon, og i kveld, i stedet for å se tegnet på fred, vil vi se tegnet på krig, sier lederen for det franske kommunistpartiet Marie-George Buffet til Reuters.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Wolfgang Rattay

Ifølge AP står 15.000 tyske og 9.000 franske politifolk til rådighet. Så langt er opptøyene konsentrert på den franske siden av grensen.

Ny generalsekretær
Av de store saken under Nato-toppmøtet har valget av ny generalsekretær vært. Den danske statsministeren Fogh Rasmussen har lenge vært favoritt, og torsdag meldte han sitt kandidatur. Men Tyrkia, som har kalt Rasmussen både dum og udugelig, har hele helgen nektet å godkjenne dansken.

Lørdag ettermiddag kom derimot beskjeden om at Fogh Rasmussen likevel blir ny generalsekretær for forsvarsalliansen.

Grunnen til at de 28 statslederne er samlet, er at Nato feirer 60-årsdagen denne helgen. Vertskap er Frankrike og Tyskland.

1821

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.