*Nettavisen* Nyheter.

Satte tyven i jobb som straff

PASSER PÅ: Jan Petter Steinsholt passer på at den unge rumeneren (bak) har nok å gjøre. Når butikksjefen syns han har gjort opp for seg, skal han få tilbake ID-kortet sitt og slippe fri. Det syns rumeneren var greit. Foto: Nils-Erik Kvamme (Østlands-Posten)

Da politiet ikke hadde ressurser til å hente butikktyven, fant butikksjefen en løsning.

Kjøpmann Jan Petter Steinsholt i Larvik mener å kjenne lusa på gangen. Fredag morgen knep han tre rumenere på fersken i butikken sin. To slapp unna, men den tredje måtte slite for naskeriet.

Les saken i op.no her

Da politiet ikke hadde ressurser til å hente butikktyven, fant butikksjef Jan Petter Steinsholt ved Rema 1000 på Øya i Larvik sin egen metode.

- Jeg satt på kontoret med oppgjøret fra dagen før, og observerte tre menn på vei inn i butikken. Dette har jeg sett før, og fulgte med på overvåkingskameraene, forteller Steinsholt.

Gikk rett i frysedisken
To av dem gikk rett i frysedisken der rikelige mengder indrefilet bød seg fra. Den tredje forsynte seg med noen bokser Red Bull.

- De gikk ned søylegata i butikken der de nok føler seg trygge. Men jeg har kamera også der, og så den ene dyttet jakke full av Red Bull-bokser. Deretter gikk han rett forbi kassa, og jeg fant ut at her må jeg gripe inn, forteller Steinsholt.

Han tok et grepa tak i Red Bull- mannen og skreik på de to andre. De slapp indrefiletene og løp av gårde.

Den tredje satt fast i Steinsholts grep.

Ble satt til å jobbe
- Jeg sikret meg selvfølgelig ID-kortet hans, og ringte politiet. De hadde ikke ressurser der og da, og om politiet skal rykke ut for tyveri av fire Red Bull bokser kan vel diskuteres, sier Steinsholt som bestemte seg for at unggutten skulle få jobbe for naskeriet han ble tatt på fersken for.

Og da ØP besøkte Rema 1000 noen timer senere, var rumeneren fortsatt beskjeftiget med varerydding på andre timen.

- Han er livredd for ikke å få tilbake ID-kortet sitt. Men nå har jeg varslet politiet, mannen er loggført og snart skal han slippe ut, smiler Steinsholt som også knep en mann som hadde «forsynt» seg med to flasker drinkemiks i forrige uke. 27-åringen hadde vært på frifot i nesten fem år etter et spektakulært gullsmed-innbrudd på City Nord i Bodø, og ble sporenstreks ført til Bodø for avhør.

- Butikknasking går litt i bølger, men det blir fort kjent i det tvilsomme miljøet at her blir de tatt. Det hører til sjeldenhetene at en pågrepet kommer tilbake hit, smiler Steinsholt.

Roses av politiet
Stasjonssjef Tor Eriksen ved Larvik politikammer har sansen for måten butikksjefen løste konfrontasjonen med butikktyven på, og at han er sikker på at butikksjefen har sitt på det tørre.

- Jeg kommer ikke på noen grunner til at denne typen saker ikke skal kunne løses på denne måten.

At politiet ikke hadde tid til å rykke ut forklarer han med stor arbeidsmengde.

- Det var garantert ikke noen uvilje mot oppdraget, men på tidspunktet da vi fikk meldingen hadde vi flere andre oppdrag samtidig. Da må vi prioritere, sier Eriksen.

Uviljen var heller ikke påfallende for den unge rumeneren som måtte gjøre opp for seg der og da.

- Nå jobber han inn det han har stjålet for. Hadde politiet kommet, hadde det nok vanket en klekkelig bot det hadde blitt vanskelig å betale, tror Steinsholt som fortsatt vil bruke sin egen metode når politiet ikke har ressurser til å gripe inn.

Les flere saker i op.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag