*Nettavisen* Nyheter.

Saudi-Arabia: - Norge må forby all kritikk mot islam

MÅTTE SVARE: Utenriksminister Børge Brende representerte Norge i FNs menneskerettighetshøring 28. april 2014. Foto: Astrid Sehl/utenriksdepartementet (NTB scanpix)

- Norge beskytter ikke den muslimske befolkningen.

24.08.15 15:45

Nettavisen/NTB: I forbindelse med utspørringen i FNs menneskerettsråd i Geneve mandag kritiserte Saudi-Arabia Norge for brudd på menneskerettighetene.

Saudi-Arabia og andre muslimske land kritiserte Norge for å ikke gjøre nok for den muslimske delen av befolkningen, melder thelocal.no.

Saudi-Arabia utrykte bekymring for økning i tilfeller av volds- og voldtektsforbrytelser, samt økte forskjeller mellom fattige og rike. Landet bemerket også at hatkriminaliteten mot muslimer i Norge fortsetter.

Samtidig mener landet at Norge bør forby all kritikk av profeten Muhammed.

Også Kina kritiserte Norge, og mener landet må gjøre mer for urbefolknings og etniske minoriteters rettigheter.

Dette var andre gang Norge møtte for å svare på kritikk av landets praktisering av de internasjonale menneskerettighetene. Hele 91 land hadde meldt seg med innspill, spørsmål og anbefalinger.

Flere land kritiserte Norge
Også andre land kritiserte Norge.

– Vi er bekymret for kriminalitet motivert av fordommer mot minoriteter, sa Venezuela.

USA anbefalte en styrket lovdefinisjon av voldtekt for å gi kvinner bedre beskyttelse. Irland og Italia spurte om bruken av isolasjon i fengslene. Israel var bekymret for antisemittisme.

– Menneskerettene står sterkt i Norge. Men alt er ikke perfekt, sa Brende til NTB etter at grillingen var over.


- Pinlig
Barns rettigheter ble et tilbakevendende tema i FNs hovedkvarter i Genève. Uruguay og Albania var blant landene som ba Norge ratifisere barnekonvensjonens tillegg som gir barn klagerett til FN.

Det er pinlig kritikk, mener Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Norges vegring har en svært uheldig og ødeleggende signaleffekt, sier Grande.

Også Redd Barna og Plan Norge bruker ordet pinlig, og FN-sambandet mener Brende tar med seg hjem en klar oppfordring om et «overmodent vedtak».

– Norge kan ikke unnlate å gi barn denne muligheten lenger. Nå er det ingen vei tilbake, sier Janne Raanes i Redd Barna.

– Nå må regjeringen skjære igjennom, sier generalsekretær Olaf Thommessen i Plan Norge.

- Paradoks
– Det er selvsagt litt paradoksalt når land vi vet ikke er så gode på menneskerettigheter, som vi vet bryter dem, stiller kritiske spørsmål. Men det er prisen man må betale før man i neste runde kan ha dem i samme situasjon, hvor de i tre og en halv time blir stilt kritiske spørsmål, sier Brende.

– Det er bra at alle land må svare i en slik prosess.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.