*Nettavisen* Nyheter.

Saudi-Arabia: - Vi må kunne forsvare oss med atomvåpen

Bildet viser en pakistansk Ra'ad-missil som har kapasitet til å utstyres med atomstridshode. Det er uklart om Saudi-Arabia i det hele tatt har kapasitet til å utvikle egne atomvåpen. Noen analytikere hevder Saudi-Arabia eventuelt kan kjøpe atomvåpen fra atommakten Pakistan, som de har bistått med enorme pengebeløp. Ryktene vil også ha det til at saudiarabisk bistandspenger har pumpet direkte inn i Pakistans atomvåpenprogram. Foto: Ho (Afp)

Saudi-Arabias Norges-ambassadør utelukker ikke at de skaffer seg atomvåpen om Iran blir en atommakt.

Iran inngikk nylig en atomavtale med USA og fem andre stormakter, som gir internasjonalt innsyn i Irans atomprogram. I bytte blir økonomiske sanksjoner mot Iran opphevet.

Kritikere mener avtalen ikke er god nok til å forsikre seg mot at Iran skaffer seg atomvåpen. Den saudiarabiske ambassadøren til Oslo sier Saudi-Arabia vil vurdere å skaffe seg atomvåpen om iranerne får det.

- Etter at avtalen ble signert, har vi snakket med amerikanerne og sagt at vi ønsker den velkommen. Men det er veldig viktig for Saudi-Arabia at USA og Europa garanterer for at Iran ikke vil få atomvåpen. Hvis Iran får atomvåpen, mener jeg Saudi-Arabia har rett til å skaffe seg atomvåpen, sier ambassadør Esam A. Abid Althagaf til Nettavisen.

- Hva som helst kan skje
- Men tror du at Saudi-Arabia skaffer seg atomvåpen om Iran får det?

- Vel, endringer skjer veldig raskt i Midtøsten. Jeg tror hva som helst kan skje da. Når alt kommer til alt, så må vi være i stand til å forsvare oss selv og landet vårt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Saudi-Arabias ambassadør til Oslo, Esam A. Abid Althagaf. Foto: Thomas Paust (Nettavisen).

Leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA), Helge Lurås, mener Saudi-Arabia ikke har kapasitet til å utvikle egne atomvåpen.

- Det har vært snakk om å kjøpe kjernevåpen fra Pakistan. Men det er lite sannsynlig at Pakistan vil være med på å selge atomvåpen til Saudi-Arabia, sier Lurås til Nettavisen.

- De kommer ikke til å klare å skaffe seg atomvåpen, og Iran vil verken true med eller bruke atomvåpen mot Saudi-Arabia, sier SISA-forskeren som er aktuell med boken «Hva truer Norge nå?» fra Cappelen Damm.

- Frykter maktforskyvning
- Hvorfor antyder Saudi-Arabia at de vurderer atomvåpen, Lurås?

- Det kan være at de selv tror at de er under en trussel fra Iran. Men i hovedsak så leter de etter alle mulig argumenter som forhindrer en tilnærming mellom Iran og USA, og torpederer atomavtalen, sier Lurås.

- Problemet med dem som argumentere mot at Iran skal få atomvåpen, er hvorfor er det så hårreisende at Iran skulle få det når Israel, India og Pakistan har atomvåpen? sier Lurås.

Klikk på bildet for å forstørre.

SISA-leder, Helge Lurås Foto: SISA

- Sleipt argument
Dermed brukes ofte spredningsargumentet om at et iransk atomvåpen vil starte et atomkappløp i Midtøsten som resulterer i at Saudi-Arabia, Tyrkia og Egypt også får atomvåpen.

- Det er et sleipt argument, vil jeg kalle det, sier Lurås.

Lurås mener Saudi-Arabia frykter en maktforskyvning i regionen dersom Iran blir tatt inn i varmen.

- Det handler mer om andre ting enn atomvåpen. Det handler om geopolitiske følger for dem selv (Saudi-Arabia red.anm.) hvis Iran blir tatt inn i det gode selskap, og hvis Vesten utvikler en strategisk begrunnet relasjon med Iran, framfor en emosjonell begrunnet relasjon.

- Det har vært atomvåpen i Midtøsten siden 1960-tallet. Det at Israel har hatt atomvåpen, har ikke ført til at andre land i regionen har fått atomvåpen. Dette er en unødvendig demonisering av Iran. Atomvåpen er ekstremt strategiske våpen som må sees i global kontekst, hvor maktbalanseringen skjer på globalt nivå, sier Lurås.

Les også: Hemmelig dokument: - Iran får inspisere eget militæranlegg

- USA og Russland er ikke upåvirket av at noen får atomvåpen i Midtøsten, og de regionale maktene blir ikke etterlatt til seg selv med å balansere mot den atommakten, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

USAs president Barack Obama mener at dersom amerikanske lovgivere stemmer ned Iran-avtalen, vil dette kunne akselerere landets prosess med å anskaffe kjernevåpen. Foto: Jonathan Ernst (Reuters)

- En god avtale
Lurås sier videre at Irans atomvåpenprogram var primært tenkt til å forhindre angrep fra USA, og at Saudi-Arabia ikke har noe å frykte fra en eventuell iransk atommakt.

Lurås mener atomavtalen mellom Iran og de seks stormaktene gjør det vanskeligere for Iran å skjule et eventuelt atomvåpenprogram enn det har vært tidligere, ettersom avtalen åpner for et omfattende inspeksjonsregime. I tillegg sier han at mye av motivet for å skaffe seg atomvåpen, faller bort ved at trusselen fra USA avtar.

- Med avtalen har de (Iran) mindre insentiver for å få atomvåpen enn før. Trusselen slik Teheran har oppfattet den, har vært fra Israel og USA. Det er bare USA som er en avgjørende militærtrussel mot Iran, mens trusselen fra Israel har vært avgrensede, kortvarige bombeaksjoner med kort varighet, sier Lurås.

- Hvis tilnærmingen mellom Iran og USA fortsetter, så har Iran løst sine trusler med diplomatiske virkemidler snarere enn med militær kapasitet, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag