*Nettavisen* Nyheter.

Saudi-Arabia krever Al Jazeera stengt

VIL HA KANALEN STENGT: Saudi Arabia's utenriksminister, Prins Saud al-Faisal, truet Qatar med blokade om ikke landet stenger det kjente mediehuset Al Jazeera. Foto: Stringer/egypt (Reuters)

Saudi-Arabia er villig til å innføre blokade av Qatar om ikke den kjente tv-kanalen stenges.

16.03.14 09:18

Riyadh/Oslo (NTB-Nils-Inge Kruhaug): Saudi-Arabia truer nabolandet Qatar med full blokade dersom de ikke stenger TV-kanalen Al Jazeera.

Saudi-Arabia krever også at Qatar bryter alle bånd til Det muslimske brorskap og kaster ut de to amerikanske tankesmiene Brookings Institution og Rand Corporation, som har kontorer i Doha.

Dersom ikke Qatar etterkommer kravene truer Saudi-Arabia med å innføre full blokade, både til lands, til vanns og i lufta.

Trusselen ble framsatt av Saudi-Arabias utenriksminister Saud bin Faisal under et møte i Golfstatenes samarbeidsråd (GCC) nylig, ifølge kilder som var til stede.

Trusselen om sjøblokade blir ikke tatt særlig alvorlig i Doha, som derimot er mer bekymret for landblokade ettersom Qatar ligger på en halvøy som stikker ut fra Saudi-Arabia.


Innblanding
Saudi-Arabia anklaget nylig Qatar for innblanding i landets indre anliggender og kalte hjem sin ambassadør fra Doha. Det samme gjorde Bahrain og De forente arabiske emirater.

Saudi-Arabia satte samtidig Det muslimske brorskap på sin liste over terroristorganisasjoner og ga klart uttrykk for hva de mener om Qatars støtte til organisasjonen og Egypts styrtede president Mohamed Mursi.

Qatar har slått tilbake og hevder at det er Saudi-Arabia som nå blander seg inn i deres indre anliggender.

– Vi tar våre egne utenrikspolitiske beslutninger og følger vår egen vei, slår landets utenriksminister Khaled al-Attiyah fast.

Trofast støttespiller

Saudi-Arabia var i mange år selv en trofast støttespiller for Det muslimske brorskap, i et forsøk på å demme opp for den panarabiske nasjonalismen som Egypts daværende president Gamal Abdel Nasser og Baath-partiene i Irak og Syria sto for.

For brorskapets ledere og aktivister var Saudi-Arabia en trygg havn, men da de ikke lenger var villige til å følge Saudi-Arabias linje i ett og alt, surnet forholdet raskt.

Nå har kong Abdullah lagt brorskapet for hat, og Saudi-Arabia går også hardt ut mot medier som gir dem taletid og spalteplass.

Strenge straffer
Foruten å kreve stenging av den verdensomspennende TV-kanalen Al Jazeera, nektes saudiarabiske journalister og kommentatorer nå å jobbe for medier i Qatar.

Nye lover truer samtidig enhver som «forstyrrer den offentlige orden, fremmer utrygghet, undergraver den nasjonale enhet eller skader kongedømmets rykte» med strenge straffer.

Menneskerettsaktivister har reagert sterkt og hevder de nye lovene vil ramme alle som krever reformer og demokrati, eller avslører korrupsjon og vanstyre i Saudi-Arabia.

Saudiarabere som slutter seg til væpnede grupper i utlandet, eller som på noe som helst vis støtter opp om slike grupper, enten moralsk eller økonomisk, risikerer også flere tiår i fengsel.

Hellige krigere
Sett utenfra kan det siste virke noe underlig, ettersom få land har bidratt med flere såkalt hellige krigere opp gjennom årene enn Saudi-Arabia.

Eksperter anslår at det i dag befinner seg mellom 1.000 og 2.000 militante saudiarabiske islamister bare i Syria, der flere opprørsgrupper støttes av Riyadh.

Det samme var i sin tid tilfelle i Afghanistan, der Saudi-Arabia støttet mujahedingeriljaen.

Militante islamister fra Saudi-Arabia har også satt sitt preg på konflikter i Kaukasus og land som Bosnia, Algerie, Libya og Irak.

Ifølge analytikere frykter kong Abdullah nå trolig at saudierne som kjemper i Syria, skal vende hjem og rette sin vrede mot hans eget regime. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.