Gå til sidens hovedinnhold

Saudi-Arabia sender 30.000 soldater ved Iraks grense

Saudi-Arabia har utplassert 30.000 soldater ved grensen mot Irak etter at irakiske soldater forlot området, melder TV-stasjonen Al Arabiya.

TV-stasjonen opplyser at den har fått tak i en video som viser 2.500 irakiske soldater i ørkenen øst for den irakiske byen Karbala etter at de forlot stillingene sine ved grensen.

Etter at soldatene forlot området, ble grenseområdet mot Saudi-Arabia og Syria stående ubevoktet.

En irakisk offiser sier i et videoopptak at han ikke vet hvorfor de irakiske grensevaktene fikk ordre om å forlate områdene som grenser til de to nabolandene.

- Vi fikk ordre om tilbaketrekking, vi vet ikke hvorfor, sier han.

Han føyer til at en annen offiser ikke ønsket å dra, men at han var nødt til å følge ordre. I tillegg opplyser han at biler ble brent og lagre ødelagt før stillingene ble forlatt, uten å presisere hvem som gjorde det.

Mange drept i Karbala i Irak
Rundt 45 mennesker ble onsdag drept i kamper mellom sikkerhetsstyrker og en væpnet sjiamuslimsk gruppe i den hellige byen Karbala, ifølge irakiske kilder.

Sammenstøtene mellom irakiske sikkerhetsstyrker og tilhengere av en radikal, sjiamuslimsk predikant brøt ut da politi og soldater forsøkte å pågripe predikanten Mahmoud al-Sarkhi rundt midnatt tirsdag.

Det opplyser en etterretningskilde i Bagdad og et vitne til nyhetsbyrået Reuters. Sarkhi og hans væpnede tilhengere har tidligere vært i kamper med både amerikanske soldater, irakiske sikkerhetsstyrker og tilhengere av storayatolla Ali al-Sistani. Sistani er Iraks åndelige sjiamuslimske leder.

Irakiske sikkerhetsstyrker opplyser at de dro for å pågripe Sarkhi da hans tilhengere begynte å sette opp veisperringer og kontrollpunkter rundt om i bydelen hvor han bord inne i Karbala.

Karbala er hellig for sjiamuslimer fordi den huser graven til imam Hussein. Sarkhi har tidligere publisert et brev på internett hvor han kritiserer Sistanis oppfordring til irakere om å kjempe mot sunnimuslimske opprørere i landet.

Iraks nye jagerfly kommer trolig fra Iran
Tre nye jagerfly som nylig ble levert til Bagdad, kommer trolig fra Iran, mener analytikere.

Irak har kjøpt mer enn ti fly av typen Sukhoi fra Russland i et forsøk på å styrke forsvaret mot de ytterliggående opprørerne som herjer landet. Tirsdag opplyste forsvarsdepartementet i Bagdad at ytterligere fem kampfly var ankommet landet.

Samtidig publiserte departementet en video som viste de fem flyene av typen Su-25 som landet i Irak. Analytikere fra International Institute for Strategic Studies (IISS) i London har studert bildene og mener flyene høyst sannsynlig kommer fra Iran.

Årsaken er at to av tallene i serienumrene på de tre flyene samsvarer med de siste sifrene i iranske serienumre. IISS har også sammenlignet bilder av iranske fly av samme type og mener å ha bevis på at visse kjennetegn er forsøkt skjult på Iraks nye fly.

USA har også sendt fly til Iraks kamp mot opprørerne som har overtatt kontrollen i store deler av landet

(NTB)

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken