RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Saudi presser gjennom OPEC-kutt

Sist oppdatert:
Det ser ut til at OPEC velger å opprettholde beslutningen fra februar om å kutte produksjonskvotene med en million fat pr. dag fra 1. april etter at Saudi har lagt sin tyngde i den retning
Det er situasjonen før oljeministrene i organisasjonen av oljeeksporterende land,OPEC, senere i dag skal gjennomføre den offisielle delen av møtet.

Oljemarkedet har det siste døgnet reagert på signalene fra Wien spesielt uttalelsene fra den mektige saudiske oljeministeren Ali al-Naimi (bilde) som i går gjorde det ganske klart at landet vil be om at vedtaket i februar opprettholdes. Det betyr at overproduksjonen skal fjernes, og at kvotene skal kuttes med en million fat pr. dag til 23,5 millioner fat pr. dag.

Bakgrunnen for at kartellet nå etter all sannsynlighet velger å opprettholde kuttet er at de mener etterspørselen vil komme til å falle i andre kvartal, og at de må agere allerede nå for å unngå en kollaps i oljeprisen.

USA har forsøkt å legge et massivt press på OPEC i forkant av dagens møte idet de frykter for at den fortsatt historisk høye oljeprisen skal sette kjepper i hjulene for landets økonomi. Oljeprisen har de siste ukene blitt handlet på de høyeste prisene på 13 år.

I tillegg til Saudi-Arabia har både Iran, Algerie, Qatar og Libya nå sagt at de støtter en beslutning om å opprettholde kuttet, mens Kuwait etter hvert har blitt en enslig svale i sitt forslag om å utsette kuttet til senere i andre kvartal. Ifølge internasjonale rapporter skal imidlertid også Kuwait være i ferd med å snu, og konsensus ser ut til å bli at kuttet opprettholdes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere