RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Saudi vil sende supertankerhorde til USA

Sist oppdatert:
Verdens største oljeprodusent Saudi Arabia skal nå jobbe med planer om å slutte inn en bråte med ekstra VLCC'er for å sende mer råolje til USA i løpet av juni
Ifølge shippingkilder Dow Jones Newswires har snakket med jobber Saudi med planer om å booke inn nok stortankskip, i hovedsak VLCC'er som kan øke volumet til USA med 1 million fat pr. dag i juni. En VLCC tar omkring 2 millioner fat råolje.

Kilder i den Persiske gulf opplyser at Saudi i all stillhet har bedt skipsmeglere i VLCC-sektoren om ekstra skip for lasting i andre halvdel av juni. Skipene skal komplimentere kapasitet til det nasjonale tankrederiet Vela som har 28 VLCC'er til disposisjon.

En kilde melder at Saudis ekstra VLCC-kapasitet vil gi en økt eksport fra kongedømmet på en million fat pr. dag for juni som helhet.

Den ekstra råoljen vil nå det amerikanske markedet i slutten av juli. Dersom Saudi gjennomfører planen betyr det ifølge Dow Jones at Saudi vil øke OPECs produksjonskvoter med 1,5 millioner fat pr. dag uavhengig av hvilken beslutning kartellet tar på møtet 3. juni.

- Disse store volumene med ekstra Saudi-olje går til amerikanerne, sier en kilde til nyhetsbyrået.

Saudi Arabias mektige oljeminister Ali al-Naimi gikk mandag ut å sa at OPEC må heve produksjonskvotene med 1,5 millioner fat pr. dag på møtet i juni. Det tilsvarer kuttet kartellet vedtok med virkning fra 1.april. Oljeprisen har den siste uken nådd nye historiske høyder, og er på de høyeste nivåene siden inngangen til 1990-tallet.

Saudi-Arabia sitter med en teoretisk ekstrakapasitet i produksjonen på 2 millioner fat pr. dag, og vil måtte bære mye av den økte produksjonen selv.

Tankratene har denne uken steget sterkt som følge av økt aktivitet i markedet i forbindelse med den høye oljeprisen, og VLCC'ene sluttes nå på nivåer godt over 60.000 dollar dagen, mot 44.000 dollar dagen før helgen.

Det saudiske statsrederiet Vela skal allerede være i markedet for å slutte skip for tidlige lastedatoer i juni, noe som ifølge kildene er en god indikasjon på at Saudi er i ferd med å gire opp produksjonen. Vels skal ha ute forespørsler for 2-3 VLCC'er for lasting mellom 2-9. juni.

I løpet av kort tid er det ventet at oljeselskapene vil komme ut med større deler av lasteprogrammene for juni.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere