RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Saudiarabiske kvinner får stemmerett i lokalvalg


FÅR STEMME: Kvinner kan stemme i årets lokalvalg i desember.
FÅR STEMME: Kvinner kan stemme i årets lokalvalg i desember. Foto: Rabih Moghrabi (AFP / NTB Scanpix)
Kvinner i Saudi-Arabia får stemmerett og kan stille som kandidater i landets lokalvalg i desember. Men kritikere mener det er et lite fremskritt for kvinners rettigheter i det konservative landet.

– At saudiarabiske kvinner får delta i valget som velgere og kandidater er en drøm. Det gir oss kvinner mulighet til å delta i beslutningsprosesser, sier en forretningskvinne til avisa Saudi Gazette.

Blant 70 andre saudiarabiske kvinner vurderer hun å stille som kandidat og hun er en av de første kvinnene til å registrere seg for å stemme under lokalvalg den 12. desember.

I 2011 lovte landets daværende kong Abdullah at kvinner skulle få avgi stemmer i lokalvalgene, som holdes hvert fjerde år. Likevel måtte de saudiarabiske kvinnene vente med å stemme til 2015 selv om det ble avholdt lokalvalg bare fire dager etter kongens løfte.

Det er først når de politiske institusjonene i landet endres at det er snakk om en virkelig seier for kvinners rettigheter, mener kritikere.

– Selv om det er et tegn på fremskritt at kvinner får stille som kandidater samt avgi stemme, og da bare i lokalvalg, er det ikke nok for sikre kvinners fulle integrering i den saudiarabiske offentligheten, sier Adam Coogle i organisasjonen Human Rights Watch. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere