*Nettavisen* Nyheter.

Saueeier venter på straffen

SJOKK: Dette synet møtte dykkerne fra Sogndal da de dykket etter kreps 150 meter fra land ved en badeplass. Foto: Hans Harald Ylvisåker

Saueeieren som kastet sauekadaveret på sjøen i Sogndal hevder at flere gjorde det på den måten før i tiden.

01.11.08 10:15

(iBergen.no) 14. oktober fant en dykkegruppe fra Sogndal noe helt annet enn det de lette etter på bunn av havet. På 16 meters dyp sto et fastbundet sauekadaver.

Dykket etter kreps
- Nei, vi var jo egentlig ute og dykket etter kreps og der sto plutselig en sau på bunnen av fjorden. Vi skjønte det ikke helt med en gang, sa fotograf og hobbydykker Hans Harald Ylvisåker til iBergen.no. 16. oktober.

Den angrende saueeieren meldte seg til politiet og fortalte at dette var en sau som hadde dødd av naturlige årsaker og som han ville kvitte seg med. Men å binde steiner til kadaverets bein og kaste den på havet falt ikke i god jord hos politiet i Sogn og Fjordane som startet etterforskning av saken.

Som i gamle dager
- Saken er ferdig behandlet her hos oss og sendt til påtalevurdering i Florø. Vi har avhørt saueeieren som har innrømmet at det var han som gjorde det. Han påsto at dette var en måte som enkelte brukte før i tiden for å kvitte seg med sauekadaver, forteller politiførstebetjent Einar Christensen ved Sogndal politistasjon til iBergen.no.

Politiadvokat Lisa Refsnes i Florø vil ikke si noe om hvilken straff saueeieren kan vente seg.

- Jeg har akkurat fått saken og skal behandle den, men jeg vil ikke si noe om hvor lang tid det vil ta eller hva utfallet blir, sier Refsnes.

- Aldri hørt om en slik metode
Selv om saueeieren har påstått i avhør at hans metode å kvitte seg med sauekadaver på var mer vanlig før i tiden sier andre det stikk motsatte.

- Dette er en metode som jeg aldri har hørt om tidligere før jeg hørte om denne saken. Nå sitter ikke jeg med den totale oversikten over historien, men i dag er i hvert fall regelverket klinkende klart. Alle kadaver skal leveres til godkjente mottak, sier generalsekretær i Norsk Sau og Geit (NSG), Lars Erik Wallin, til iBergen.no.

Wallin forteller at det tidligere har vært andre metoder i bruk for å kvitte seg med de døde dyrene.

- Tidligere var det jo tillatt å grave ned kadaver på egen grunn, men det er ikke lov nå lenger. Den metoden som her har blitt brukt er totalt ukjent for oss, understreker han.

Les flere nyheter på iBergen.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag