*Nettavisen* Nyheter.

Sauenes raping ødelegger miljøet

UUURP: Sauer som raper i tide og utide kan i fremtiden få problemer med å reproduserer seg, ikke ulikt oss mennesker. Foto: ROMEO GACAD (AFP)

Nå skal forskere lære dem å oppføre seg, i kampen mot global oppvarming.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Det har lenge vært kjent at drøvtyggere er et miljøproblem, de slipper ut store mengder av drivhusgassen metan. Australske forskere med John Goopy i spissen har funnet ut at det meste av metangassen kommer fra raping, så nå skal forskerne lære sauene manerer, skriver AFP.

Mange har trodd at det er en annen luftig uvane som har skylda for utslippene. - Det kommer ikke så mye metan ut av anus, forklarer Goopy ifølge AFP, utslippene kommer fra raping.

Ved å måle utslippene fra sauer i spesiallagede båser, skal forskerne finne de sauene som forurenser minst. Variasjonene fra dyr til dyr er store, og forskerne er på jakt etter de sauene som har best manerer. Disse skal avles, slik at man får nye miljøvennlige rapefrie sauer med langt mindre utslipp.

Les også: Sau i kjelleren på pizzeria

Les også: Snakk om late sauer!

80 millioner sauer
Det er lett å trekke på smilebåndet av forskernes jakt på sauer som ikke raper, men det er altså en reell miljøgevinst å hente hos de utslippsfrie fårene.

Omtrent 10 % av Australias utslipp av klimagasser kommer fra husdyrbestanden, skriver BBC . Metangass er 17 ganger verre for miljøet enn karbondioksyd, Goopy ønsker å sette in støtet der det er mest å hente.

Ved å kontinuerlig avle bestanden av sauer med mål om å redusere raping håper Goopy på langsiktige miljøgevinster.

Om fårikål av rapende eller ikke-rapende sauer smaker best har forskerne ikke undersøkt enda.

Les også: Er du klar for laboratoriebacon?

Les også: GPS-seler lager atlas

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

HTML EMBED
>

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag