RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sauer er ikke ålreite dyr

Sist oppdatert:
RVs klassiske utspill i en valgkamp på begynnelsen av 1980-tallet, har ikke særlig gehør blant jakthundeiere.

Som hundeeier, og særlig hvis du ferdes med hund i utmark i gitte perioder, har du ansvar for å lære hunden din at det er langt fra ålreit å jage sau, tamrein og annet klauvvilt.

Skal du jakte med hund, stilles spesielle krav og sauerenhetsbevis. Sommerhalvåret er tid for trening og kurs. Her får du vite mer om aversjonsdressur og bruk av strømhalsbånd.

Du må regne en måneds tid fra du starter aversjonsdressur til hunden er saueren. Aversjonsdressur utøves av folk som er utdannet og klarert fra lokale miljøer bl a i Norges Jeger- og Fiskerforbund. I denne type dressur benyttes strømhalsbånd. Dette forutsetter at instruktøren er ekstra engasjert og har meget god kompetanse på hund.

Effektivt og bra tilbud
Å bruke strøm er ikke et mål i seg selv, sier Webjørn Svendsen i NJFF. - Det finnes flere veier til sauerenhet, men i denne sammenheng fungerer strøm veldig bra. Vi strømmer ca 10-12.000 hunder i året. Metoden har normalt ingen bivirkninger og er effektiv. Hunden kobler raskt riktig og sitter igjen med assosiasjoner om at sauen er svært plagsom. Jeg har kjent støtet selv. Det er dramatisk ubehagelig. Du blir helt satt ut og holder deg garantert unna situasjoner der du tror du kan få strøm.

Unngå nærkontakt
Hunden bør være utvokst før du starter aversjonsdressur med strøm. Men allerede fra hunden er valp kan du sørge for at den ikke kommer i kontakt med sau. Hunder som har fått erfaring med at det går an å jage, vil neppe bli sauerene, selv med dressur. Enkelte hunderaser, som polare spisshunder, vil jage nesten uansett.

Ikke undervurder
Ellers er det viktig å ikke undervurdere egen hund, stor eller liten. Byr det seg frem situasjoner, vil de aller fleste prøve seg. Som hundeeier er det ditt ansvar at den ikke får anledning.

Kursoversikt
Et godkjent sauerenhetsbevis skal være påtrykket NJFFs blå logo og ha fortløpende nummering med rød skrift. Beviset skal også fylles ut med navn og autorisasjonsnummer på instruktøren og stemples av lokalforeningen. Dette benyttes som dokumentasjon når du kjøper jaktkort der saurenhetsbevis er et krav.

Lokale jeger- og fiskerforeninger, samt hundeklubber arrangerer kurs rundt om i landet. På www.njff.no finner du oversikt over jeger- og fiskerforeninger.

Informasjonshefte om el-dressur
NJFF får mange henvendelser om aversjonsdressur og bruk av strømhalsbånd. I den forbindelse har de laget et informasjonshefte om el-dressur.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere