Gå til sidens hovedinnhold

Savnede litauere ikke funnet i leirraset på Sørum

Etter to hele dager med søk er de tre litauerne som ble tatt av det store leirraset på Sørum fortsatt ikke funnet.

Da det ble mørkt lørdag ettermiddag avsluttet letemannskapene arbeidet for dagen uten at det var gjort noen funn. Søket skal fortsette søndag, opplyser politiet på Romerike.

Det benyttes nå gravemaskiner, men det er fortsatt ikke gjort funn. Mannskaper fra politiet går igjennom massene som gravemaskinene tar ut, skriver Romerikes Blad.

Ifølge avisen skal leirmassene ha beveget seg over en kilometer forbi stedet hvor de tre litauerne ble tatt. Dette gjør det vanskelig for letemannskapene å lokalisere de mennene.

Les også: Usikker på om de vil finne litauerne i raset

Prøveboring

På oppdrag fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har Norges geotekniske institutt (NGI) startet prøveboring i skredområdet.

Hensikten er å undersøke stabiliteten i området og vurdere sannsynligheten for nye skred. Dette borearbeidet skulle etter planen avsluttes lørdag, men resultat vil tidligst foreligge om en uke.

Vanskelig arbeid

Geotekniker Håkon Heyerdahl ved Norges geotekniske institutt (NGI) sier raset er så stort at det er usikkert om det er mulig å finne de tre litauerne.

– Jeg vet ikke, men det skal i hvert fall gjøres et forsøk. Arbeidet er veldig vanskelig, med store arealer og store volumer. Kvikkleiremassene er veldig flytende fortsatt, selv om det er en liten teleskorpe på toppen. Egentlig har vi å gjøre med en islagt sjø av omrørt kvikkleire, så det er veldig komplisert å finne noe her, sa han lørdag formiddag til Romerikes Blad.

Les også: Jordraset på Romerike: Har funnet en hanske og en motorsag

Fortsatt begravet

I alt seks arbeidere fra Litauen jobbet med skogsarbeid da raset gikk. Tre av dem klarte å rømme unna leirmassene, mens tre menn på 43, 27 og 47 år er savnet.

– Alle seks har hørt raset og løp da de forsto hva som skjedde. Tre av dem klarte å komme seg unna, mens tre ble tatt av raset og er fortsatt begravet i leirmassene, sier politiets innsatsleder, Ketil Lund.

Raset var minst 400 meter bredt og nesten 300 meter langt.

Les også: Tre personer antatt omkommet etter jordras på Romerike

Og denne: Ras i samme område også i 1985

Tre personer er savnet og antas omkommet etter et jordras i Sørum i Akershus. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

(©NTB)

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken