Gå til sidens hovedinnhold

Savnede tenåringer funnet døde i Israel

De tre israelske tenåringene som ble bortført på Vestbredden, er funnet døde. Israels forsvarsminister mener Hamas bortførte og drepte dem.

De tre bosetterne, to 16-årige gutter og en 19 år gammel mann, ble funnet på et jorde ved Halhul, 5 kilometer nord for Hebron på den okkuperte Vestbredden.

Mandag kveld støtte rundt 200 steinkastende palestinere sammen med israelske styrker i nærheten av Halhul, melder nyhetsbyrået AFP.

De tre tenåringene var delvis tildekket av steiner og et pledd, sier Israels militære til Reuters. Funnstedet ligger ti minutter unna veien der de sist ble sett på haiketur.

Ifølge militæret har de tre tilsynelatende blitt skutt kort tid etter at de ble bortført.

Mener Hamas står bak

– Jeg ble veldig lei meg da jeg hørte at de er drept av Hamas-terrorister, sier Israels forsvarsminister Danny Danon i en uttalelse gjengitt av nyhetsbyrået AFP.

I uttalelsen varsler han en militæroperasjon for å «utrydde Hamas».

– Dersom de israelske okkupantene trapper opp eller går til krig, så åpner de selv helvetes porter, sier Hamas-talsperson Sami Abu Zuhri til AFP.

Palestinas utenriksminister Riyad al-Maliki har tidligere stilt spørsmål ved hvilket bevisgrunnlag Israel har for å legge skylden for bortføringene på Hamas. Hamas har selv kalt påstanden «latterlig».

Israels statsminister Benjamin Netanyahu innkalte regjeringen til et hastemøte mandag kveld.

De tre tenåringene Eyal Yifrah (19), Gilad Shaar (16) og Naftali Frankel (16) kom fra tre forskjellige bosetninger på den okkuperte Vestbredden og studerte ved jødiske religiøse skoler sør på Vestbredden.

Raketter og droneangrep

Etter at tenåringene forsvant igangsatte Israel en stor militæraksjon for å finne dem. Denne har senere blitt trappet noe ned. Mer enn 400 palestinere er imidlertid arrestert etter at tenåringene forsvant, skriver Al Jazeera , som først meldte om at de tre var funnet.

Siden militæraksjonen startet har minst 50 raketter blitt skutt fra Gazastripen og inn i Israel. Senest mandag ble minst 14 raketter sendt over grensen. Israel har svart med droneangrep som har drept tre palestinere den siste uken.

Store styrker rundt Hebron

Mandag kveld var store israelske militærstyrker satt ut nord for byen Hebron, melder nyhetsbyrået DPA som siterer israelsk kringkasting. Det meldes om skuddvekslinger mellom soldatene og palestinere og voldsomme kamper i nærheten av Halhul.

Norges ambassadør i Israel, Svein Sevje, beskriver en urolig situasjon i området.

– Israelske myndigheter hevder det er Hamas som står bak. Det synes å kunne ha noe for seg, ikke nødvendigvis ledelsen i eksil, men på bakken i Hamas' såkalte celler, sier Sevje til NRK.

Fordømmer bortføringen

Både Frankrikes president François Hollande og Storbritannias statsminister David Cameron fordømte bortføringen mandag kveld. Cameron kaller handlingen «en forferdelig og utilgivelig terrorhandling».

Det amerikanske utenriksdepartementet oppfordrer både Israel og Palestina til ikke å eskalere konflikten.

– Vi ber om at både israelere og palestinere fortsetter å jobbe sammen for et sikkerhetssamarbeid i området, til tross for denne tragedien, sier talsperson Jen Psaki til Reuters. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken