Gå til sidens hovedinnhold

Savner Drammensveien

- Det er vanskelig å si Henrik Ibsens gate, når man har sagt Drammensveien i tre år, sier en av de mange vi har snakket med om hvordan det er å leve med det nye gatenavnet. Nesten ingen vi har snakket med, liker endringen.

Sentrum:De fleste har fått med seg at nedre del av Drammensveien fra Slottet og opp mot Solli plass i dag heter Henrik Ibsens gate. Lokalavisen tok turen rundt i strøket for å høre hva folket mener om det nye navnet, nå når det har fått lov til å "virke" i et par uker.

- Vi kunne ikke ha funnet en bedre gate. Her bodde Ibsen i elleve år da han kom tilbake til Norge, og herfra gikk han ned til Grand hver eneste dag, sa en entusiastisk byrådsleder Erling Lae en regnfull lørdag i april. Han hadde fått oppgaven å avduke navneskiltet på Arbins gate 1, for å offisielt kunne døpe nedre delen av Drammensveien om til Henrik Ibsens gate.

Gatefest i regnet med gjøglere, teaterforestillinger, dans og musikalske bidrag, samlet et hundretalls mennesker 29. april.

Ikke fornøyd

Bjørn Glørstad har jobbet i Sol Cigarer i over ti år, og han er ikke fornøyd med navnendringen.
- Det er kjempesynd at man har tatt et gatenavn som allerede er såpass etablert, og hele prosessen tyder på at dette var en hastverkssak fra kommunens side, sier han.

Man kan ikke nekte for at bystyret jobbet på spreng i navneendringssaken, med Ibsen-året som motivasjon for en navnendring. Med et knapt flertall i bystyret mot Ap, Sv, og RVs stemmer ble navnendringen et faktum i bystyrets møte 1. mars. Bydel St. Hanshaugen vedtok i oktober i fjor at gamle Henrik Ibsens gate skulle få navnet Hammersborgsgata, for siden å kunne frigjøre gatenavnet til en kommende jubileumshyllest til den kjente dikteren.

- Nå har slottet adresse Henrik Ibsens gate 1, og vi som er nærmeste nabo, får nummer 51, sier en av de ansatte ved bibilioteket på Nobelinstituttet. Hvor det ble av alle gatenumrene ser ut til å være et mysterium, og flere ansatte undrer på om det skal lages parsellhager i Slottsparken.

Slottet på sin side har ingen kommentarer til navnendringen.

Misfornøyde i butikkene

De ansatte på Pascal er redd for at de ikke skal få med seg riktig navn når de tar telefonen.
- Det er vanskelig å si Henrik Ibsens gate, når man har sagt Drammensveien i tre år, sier en sjokoladeinspiserende dame.

Det er generelt sett stor misnøye blant handelstanden som holder til i gamle Drammensveien. Få ser noe positivt i navneendringen. Mange mener det ville vært mye lurere å gi Arbins gate det nye navnet. Andre forslag går ut på å gi Ibsen et helt ny gate i Bjørvika-området.I tillegg til at man må skifte navn og brevpapir, er det også et problem at selve vedtaket ble fattet med svært kort tidsfrist for klager, mener de fleste Lokalavisen snakker med. Gatenummereringen er også et irritasjonsmoment for de fleste i den nydøpte gaten.

Elegant

Lise Fjelstad bor selv i Bydel Frogner, og er en profilert Ibsen-tolker.
- Jeg synes det er elegant gjort, og er glad for navnendringen i Drammensveien. Det er flott å kunne hedre vår verdensdikter på denne måten. Ibsen levde jo i Arbins gate de siste årene av sitt liv, og skrev blant annet "Når vi døde vågner" i denne leiligheten, sier hun.

Skuespilleren synes det var kjedelig at vi før bare kunne assosiere den store kunstneren med et parkeringshus i byen. De viktigste Ibsen skikkelsene Fjelstad selv trekker frem som egne favoritter er Nora i Et dukkehjem og Fru Alving i Gjengangere.

- Den kjente skuepilleren Eleonora Duse sto utenfor leiligheten i Arbins gate og ropte på Ibsen, sier Fjelstad.

Han gikk jo som kjent ned Drammensveien hver eneste dag i den siste delen av sitt liv, oppsummerer hun svært fornøyd med navnet.

Fornærmelse

- Det er en fornærmelse mot det norske folk og mot Drammen, at Slottet ikke lenger har adresse Drammensveien 1. Slottet har ingenting med Henrik Ibsen å gjøre, sier direktør ved Oslo Bymuseum Lars Roede.

I Ibsens 200-årsjubileum i 2028, vil gaten bli omdøpt igjen, tror Lars Roede. Roede mener som byantikvaren at det er viktig å bevare Drammensveien som en viktige minne om innfartsåren til hovedstaden.

- Ved siden av Henrik Ibsen har vi også en annen verdenskjent nordmann, og det er Edvard Munch. Hvordan har det seg at denne kunstneren ikke har annet enn en liten vei på Ellingsrudåsen oppkalt etter seg? spør Roede.

- Jeg synes vi skal være konservative når det gjelder det å ta vare på gatenavn, fortsetter han. Han trekker frem Arbins gate, som et mye bedre alternativ for gatenavnendringen.

- Tenk så fantastisk det hadde vært for Ibsen-museet å ha adressen Henrik Ibsens gate 1, sier Roede. Arbin var en mindre kjent person, som ikke kan sammenlignes med betydningen av Drammensveien, sier museumsdirektøren.
Han kunne også fint sett for seg en splitter ny Henrik Ibsens gate i det nye Bjørvika-området.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin