Gå til sidens hovedinnhold

- Savnet Boeing-fly kan ha fløyet 4000 kilometer

Signalene som automatisk sendes til flymotorprodusenten Rolls-Royce kan tyde på at flyet fra Malaysia Airlines var i luften i fire timer etter at det forsvant fra alle radarer.

Amerikanske etterforskere har mistanke om at det savnede flyet var i luften i rundt fire timer etter den siste bekreftede lokaliseringen av flyet.

Det melder Wall Street Journal torsdag.

SISTE NYTT: Malaysiske myndigheter avviser muligheten for at det savnede passasjerflyet kan ha fløyet videre i flere timer etter siste bekreftede lokalisering av flyet.

Etterforskerne baserer mistanken på informasjon som automatisk sendes fra flyets motorer til produsenten Rolls-Royce, som del av et overvåkings- og vedlikeholdsprogram.

Om teorien stemmer betyr det at flyet kan ha fortsatt i over 4.000 kilometer, og nådd så langt som Indiahavet eller grensen til Pakistan, ifølge avisen.

Amerikanske antiterror-etterforskere vurderer nå muligheten for at noen på flyet, piloten eller noen andre, omdirigerte flyet etter å ha skrudd av senderne for å unngå å bli sett på radar.

Utelukker ikke terror

Det har hittil ikke kommet konkrete opplysninger som underbygger teorien om at flyet skal ha vært utsatt for en terroraksjon, men etterforskere utelukker ikke muligheten.

På en av brifingene om etterforskningen av det savnede flyet ble det luftet en teori om at flyet ble kapret for å kunne bli brukt til et annet formål, opplyser en kilde til Wall Street Journal.

Overvåkingssystemet i motorene på flyet sender informasjon til Rolls-Royce med 30 minutters intervaller. Informasjonen blir nå analysert for å forsøke å kartlegge flyets rute etter at senderne ble slått av eller sluttet å virke.

India bistår i søk

Søket etter Boeing 777-flyet gikk inn i sin sjette dag torsdag og søket omfatter nå et område på nærmere 27.000 nautiske mil, omtrent på størrelse med Portugal.

Flyet forsvant etter at det tok av fra Kuala Lumpur på vei mot Beijing sent fredag kveld. Mer enn ti land deltar i søket.

Torsdag ba Indias forsvarsdepartement om at felleskommandoen på de avsidesliggende øygruppene Andaman og Nikobar tar i bruk både skip, fly og helikoptre i søket etter det savnede flyet, opplyser talsmann Harmeet Singh til Reuters.

Oppdaget gjenstander

Et vietnamesisk fly ble torsdag sendt til området der en kinesisk satellitt oppdaget gjenstander man trodde kunne stamme fra det savnede Malaysia Airlines-flyet, men fant ingenting.

Ved hjelp av en av de kinesiske satellittene ble det observert «et mulig krasjområde til havs», opplyste Kinas direktorat for vitenskap, teknologi, industri og nasjonalt forsvar onsdag ifølge CNN.

Bildene ble tatt 9. mars, dagen etter at Boeing 777-flyet forsvant, men ble ikke offentliggjort før på onsdag.

Tidligere funn har vist seg å være falsk alarm.

Trekker flightnummer

Malaysia Airlines opplyser at de ikke lenger vil bruke flightnummeret som tilhører det savnede flyet, av respekt for de 239 personene som var om bord.

- Som et tegn på respekt for passasjerene og mannskapet på MH370 den 8. mars 2014, vil flightnummer MH370 og MH371 bli trukket tilbake, meldte det nasjonale flyselskapet torsdag. Endringene vil tre i kraft fredag.

154 av de 239 personene om bord var kinesiske statsborgere. (©NTB)

Reklame

Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus

Kommentarer til denne saken