RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Passasjerferja «Scandinavian Star» tok til å brenne i Skagerrak mellom Oslo og Frederikshavn 7. april 1990. 159 mennesker omkom i brannen.
Passasjerferja «Scandinavian Star» tok til å brenne i Skagerrak mellom Oslo og Frederikshavn 7. april 1990. 159 mennesker omkom i brannen. Foto: Per Løchen (NTB scanpix)

Scandinavian Star-brannen skal granskes

Sist oppdatert:
Scandinavian Star-saken blir gjenstand for en parlamentarisk gransking.

Det har et flertall i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget bestemt.

Arbeiderpartiet signaliserte allerede i begynnelsen av januar at de ønsket å oppnevne en egen kommisjon for å granske fergebrannen. De ønsket ikke å vente til politiets etterforskning er ferdig.

Politiet gjenåpnet saken i juni i år etter at Riksadvokaten hadde gitt sitt samtykke. Etterforskningen vil i hovedsak dreie seg om å finne ut om Scandinavian Star ble satt i brann som del av et forsikringsbedrageri.

LES OGSÅ:  Riksadvokaten samtykker til ny Scandinavian Star-etterforskning

I slutten av november møtte Støttegruppa etter Scandinavian Star-ulykken justisminister Anders Anundsen (Frp) for å be om at det opprettes en parlamentarisk granskingskommisjon.

Slike kommisjoner kan oppnevnes av Stortinget for å få mer klarhet i noe som har skjedd, gjerne med formål om å avdekke feil og forsømmelser, klarlegge ansvar eller å få fram sannheten i en sak.

Støttegruppe glade for gransking
Støttegruppen etter Scandinavian Star er fornøyd med at Stortingets vaktbikkje har besluttet at en parlamentarisk granskingskommisjonen skal gjennomgå saken.

Beslutningen ble tatt mot stemmene til regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet. De andre partiene i komiteen mener det er ønskelig å komme i gang med gransking så snart som mulig.

– Støttegruppen er svært glade og lettet over at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har besluttet at det skal gjennomføres en parlamentarisk gransking, skriver gruppen på Facebook.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jan Harsem, leder for støttegruppen etter Scandinavian Star, under et møte om etterforskningen av Scandinavian Star-brannen på Politihuset i Oslo i fjor sommer.


– Dette betyr at også det politiske systemet nå er åpne for å gå inn i en tilsvarende prosess med erkjennelse og evaluering, som det politiet og påtalemyndigheten ved Riksadvokaten har vist ved beslutningen om gjenopptakelse av politietterforskningen, skriver gruppen videre.

Regjeringspartiene er ikke motstandere av at saken skal granskes, men ønsker å vente til politiets etterforskning er ferdig.

Mandatet til kommisjonen skal nå utformes i Stortingets presidentskap.

– Mandatet til en kommisjon må favne de temaer som vår rettssikkerhet krever at inngår i granskingen, heter det i pressemeldingen fra gruppen.

– Stortinget må vedta en særlov om medvirkningsplikt, slik at de som møter for kommisjonen, er forpliktet til å gi de informasjoner og opplysninger som blir etterspurt. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere