Scandinavian Star-gransker vil ha ny etterforskning

Oslo (NTB): Øystein Meland som ledet undersøkelsen av brannen om bord i Scandinavian Star, mener brannen må granskes på nytt.

- Det finnes tråder i hendelsesforløpet som representerer uavklarte ting. Det stiller jeg meg fullt og helt bak, sier Meland til Aftenposten.

Lørdag la en gruppe fagfolk som har arbeidet med å etterforske skipsbrannen i 1990 fram nye opplysninger i saken på en pressekonferanse i Bergen. De mener bestemt at det var en mordbrann, og at inntil ni av mannskapene sto bak. Gruppen mener det dreier seg om forsikringssvindel og peker på at skipet ble forsikret for en høy sum kort tid før brannen. Ingen av de ni er nordmenn. En skipselektriker har ifølge gruppen vært involvert i fem tidligere skipsbranner.

Meland som den gang var brannekspert ved SINTEF, stiller seg kritisk til flere av teoriene som har vært fremsatt, men han gir gruppen rett i at det finnes flere sider ved brannen som bør granskes på nytt. Det gjelder blant annet brannen som oppsto fra et ødelagt rør med hydraulikkolje et halvt døgn etter at brannen ble meldt. Skipet var da evakuert og bare redningsmannskaper og noen få av mannskapet var om bord. Mannen som ble utpekt som brannstifter, var allerede død.

- Når det gjelder hydraulikkoljebrannen, er det en del ting som gir grunn til å stille spørsmål. Dette burde absolutt vært tatt tak i, slik at vi kan få bekreftet eller dementert de teoriene som finnes en gang for alle, sier Meland.

SINTEF-granskerne som undersøkte Scandinavian Star-brannen, hadde ikke mandat til å følge hele brannforløpet. Derfor ble viktige spørsmål aldri stilt, og heller ikke besvart. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.