*Nettavisen* Nyheter.

Schjenken vant over Dagbladet i Høyesterett

Oslo (NTB): Høyesterett har forkastet Dagbladets anke i Schjenken-saken og opprettholder oppreisningen på 200.000 kroner i tillegg til sakskostnader på 1 million kroner.

05.03.14 09:48

Erik Schjenken saksøkte Dagbladet for injurier etter oppslag i forbindelse med den såkalte Ali Farah-saken i 2007. Etter å ha blitt dømt i både tingretten og lagmannsretten, valgte avisen å anke til Høyesterett, men heller ikke her har Dagbladet fått medhold.

Etter dommen i lagmannsretten i fjor høst uttalte Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen at saken reiste reiser flere prinsipielle spørsmål, og at han mente Borgarting lagmannsrett gjennom sin dom redigerer avisen.

– Det mest sentrale er at dommen slik den nå står, legger sterke begrensninger på meningsjournalistikken. Det er negativt for den offentlige debatt, uttalte han.

Høyesterett er derimot ikke enig med avisen og skriver i begrunnelsen at anklagene om rasisme i kommentarer og lederen 14. august 2007 er så alvorlige at de ikke er beskyttet av Den europeiske menneskerettskonvensjonens bestemmelser om ytringsfrihet.

– Beskyldningene, som ble gjentatt flere ganger, sto ikke i forhold til de feilene som ble begått, Schjenken ble identifisert for en videre krets, og avisen handlet ikke i aktsom god tro når den i sine kommentarer og leder ikke tok noen form for forbehold om riktigheten av de anklagene som ble fremsatt. Å konkludere slik Dagbladet gjorde, kan heller ikke sees som et nødvendig element for å fremme debatten, skriver førstvoterende dommer Kristin Normann i avgjørelsen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.