*Nettavisen* Nyheter.

Schlumberger vurderer storoppkjøp

Verdens største innen oljeservice vil bli enda større

19.02.10 13:12

Verdens største oljeservicekonsern, amerikanske Schlumberger, skal være nær en avtale om å overta konkurrenten Smith International. Det melder Wall Street Journal.

Smiths nåværende markedsverdi er omlag 7,5 millarder dollar, og avisen skriver en typisk avtale kan gi en premie på rundt 20 prosent, og dette vil bety en transaksjon i en størrelsesorden på 9 milliarder dollar, eller rundt 54 milliarder kroner.

- Dersom avtalen blir en realitet vil dette skape et oljeservicekonsern som vil være dobbelt så stort som den nærmeste rivalen, Halliburton, melder avisen.

Venter oppsving
Financial Times skriver fredag at den potensielle avtalen kommer på et tidspunkt hvor mange i industrien venter et oppsving innen oljeservicebransjen. Prisene på slike tjenester falt kraftig i forbindelse med den globale økonomiske nedturen, og dette førte blant annet til at nettoresultatet til Smith International i fjor falt med 81 prosent til kun 148 millioner dollar. Oppgangen i oljeprisen har økt forventningene til at aktiviteten igjen vil ta seg opp. De siste 12 månedene har aksjekursen i Schlumberger steget 72 prosent.

Nylig uttalte Andrew Gould, toppsjef i Schlumberger, at han trodde perioden med nedsidepress på oljeservicepriser er over.

- Det vil komme mye aktivitet i de fleste områdene innen oljeservice, men jeg tror noen vil slite mer med prisnivået lenger enn andre. For eksempel kommer det til å være stor seismisk aktivitet, men også mye ny kapasitet, så prisingen innen marin seismikk vil holde seg nokså svak en stund, sa Gould til Bloomberg.

98.000 ansatte
Smith International har hovedkvarter i Houston, Texas. Selskapet har 21.000 ansate og omsatte i fjor for 8,2 milliarder dollar. Schlumberger har hovedkvarter i Paris og Houston, og har 77.000 ansatte. Ifjor omsatte selskapet for 22 milliarder dollar, og har en markedsverdi på omlag 79 milliarder dollar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag