RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se asteroidene eksplodere i antall

Foto: Scott Manley/fotograb YouTube
Sist oppdatert:
De siste 30 årene har antall kjente asteroider i vårt solsystem økt fra 9000 til 530.000. Se video.

Den britiske astronomen Scott Manley har dokumentert kjente asteroider og deres posisjon og løpebane i solsystem over en trettiårsperiode.

Med denne dokumentasjonen har han laget en tre minutter lang video som viser hvordan antallet øker over tid, skriver Daily Mail.

Potensiell trussel
Årsaken til at antall kjente asteroider har økt, er fordi dagens teknologi og teleskoper gjør det mulig å registrere flere asteroider enn før.

Det nye fokuset på overvåking de siste årene skyldes at asteroider kan utgjøre en potensiell trussel mot jorden.

- Før den tid var det bare sporadiske registreringer, og så sent som for ti år siden var det bare 70-80.000 kjente asteroider. De har alltid vært der, så dette er ikke noe revolusjonerende. Men det har vært en revolusjon når det gjelder å registrere dem. Og derfor kan vi forutsi om de er på kollisjonskurs med jorden, sier astrofysiker og astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard til Nettavisen.

Manelys video er derfor en god illustrasjon på hvordan asteroideforskningen har utviklet seg de siste tiårene.

Les også: NASA vil lande på en asteroide
Les også: Asteroide kan treffe oss i 2182

11.000 bilder
Hvert sekund i videoen tilsvarer en måned. Manley har brukt 11.000 bilder i videoen som viser utviklingen fra 1980 til 2010.

Etter hvert blir flere av de datagenererte prikkene, som skal forestille asteroider, å finne rundt jordens løpebane. Disse asteroidene er markert i rødt.

- Bildene er laget ved å bruke asteroidenes kjente løpebane til å finne ut hvor de har vært på daglig basis. Akkurat som vi kan finne ut hvor jorden, Mars og Venus har vært, så kan vi gjøre det samme med alt som går i bane rundt solen, sier Manley som har vært forskningsstudent ved Armagh Observatory i Nord-Irland.

- Jeg har laget kart hver eneste dag de siste 30 årene. Dette tilsvarer rundt 11.000 bilder. Deretter har jeg kombinert data for å lage videoen, sier han.

950 kilometer store
En piksel i videoen tilsvarer en million kilometer. Så selv om en asteroide ser ut til å bevege seg rett over jorden, kan den likevel være flere millioner kilometer unna.

Asteroidene i vårt solsystem kan være alt fra 950 kilometer store, til bare ti meter på tvers. Små asteroider med en diameter på ti meter penetrerer atmosfæren cirka en gang i året, men brenner som regel opp før de slår ned i jorden. Større asteroider som er omtrent en kilometer lange, treffer jorden cirka hvert 500.000. år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere