*Nettavisen* Nyheter.

Se de enorme bildene

Foto: (Gerard Maynard)

Synes du 30 megapiksel store bilder er enorme? Hva da med 17.000 megapiksler?

Bildet fra innsettelsen av Barack Obama, der du kan se hele området, og zoome inn på nærmest hver eneste person i folkemengden, har fått en del oppmerksomhet rundt om på nett, og er med all sannhet et imponerende skue.

Bildet ble tatt av fotografen David Bergman, og han satt sammen totalt 220 bilder til ett eneste stort bilde på 59.783 x 24.658 bildepunkter - eller 1474 megapiksler om du foretrekker det på den måten.

Har skapt interesse
Fotografiet har igjen økt interessen rundt gigantbilder, gjerne omtalt som gigapikselbilder - og på nettsteder som GigaPan kan du finne bilder som består av opp til nesten 13 gigapiksler, mens verdens største bilde sannsynligvis er dette gigantiske bilde fra Yosemite National Park i California på utrolige 17 gigapiksler.

Til sammenligning tar et vanlig, godt speilreflekskamera bilder på typisk 8-15 megapiksler. Inkluder overlapping, som må til for å lage denne typen bilder, må du sette sammen typisk flere tusen bilder for å kunne lage et slikt bilde. For å kunne gjøre dette må du stort sett bruke spesielt tilpasset programvare.

Det spennende med denne typen bilder er selvsagt at du kan se store oversiktsbilder, samtidig som du kan zoome inn på små detaljer med god kvalitet.

Lager norsk miljø
Nå forsøker Eirik Helland å skape et eget miljø i Norge for de som både er glad i å se på denne typen bilder, og ikke minst som liker å lage slike bilder selv. Han har skapt det nye nettstedet Gigapix.no der det begynner å dukke opp noen til dels enorme bilder fra en rekke norske steder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag