RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se de enorme ødeleggelsene fra innsiden

Foto: Alexander Winger (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Tirsdag ble ødeleggelsene i Regjeringskvartalet vist fram for offentligheten.

Hele pressenorge samt noen utenlandske medier møtte opp da Statsbygg og Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aaserud (Ap) skulle vise fram regjeringskvartalet og fortelle om arbeidet i terrorområdet.

Det er første gang siden angrepet 22. juli pressen får slippe til.

- Jeg vet at mange av dere har ventet på å komme hit. Jeg er glad for at dere har vist respekt for at vi ikke har kunnet tatt inn folk før nå, sa Rigmor Aaserud til pressen før befaringen kunne starte.

Det var enorme ødeleggelser pressen var vitner til. Vegger har kollapset, tak har falt ned, kontorer har blitt gjort om til en skrothaug. På veggene har klokkene stoppet.

Se alle bildene etter artikkelen!

3-5 år
Alle som hadde kontorer i regjeringskvartalet har nå fått nye kontorer på andre adresser rundt om i byen. Mye tyder på at det kan ta lang tid før disse får fase lokaler.

- Vi antar det tar tre til fem år før det er permanente lokaler på plass, sa Rigmor Aaserud.

- Praktisk med samlet regjeringskvartal
Fram til jul vil regjeringen bruke tid til å vurdere om det er hensiktsmessig å ha et samlet regjeringskvartal.

- Det er først og fremst sikkerhet som vil være kriteriet når vi skal vurdere å være spredt eller samlet. Så må vi også vurdere det hensiktsmessige, det er klart det har vært praktisk å ha regjeringskontorene samlet. Vi møtes mye og det vil gjøre at vi vil bruke mindre tid på å komme oss fram og tilbake, sier Rigmor Aaserud til Nettavisen.

Kostnader ikke estimert
Byggeprosjektleder Anders Wethal sier til Nettavisen at det ennå ikke er blitt gjort et kostnadsestimat for byggearbeidet.

NRK har imidlertid meldt at det kan koste så mye som mellom tre og seks milliarder kroner å gjenoppbygge regjeringskvartalet.

Krevende arbeid i asbest
Rundt 100 arbeidere jobber i dag med det store arbeidet. I Høyblokka er ryddejobben spesielt utfordrende etter at bomba førte til spredning av farlig asbeststøv.

- Det påvirker alt man gjør her inne. De som jobber i Høyblokka har på full beskyttelsesdrakt, helmaske, hansker. De er innkledt fra topp til tå, forsikrer byggeleder Anders Wethal til Nettavisen.

Dette blir gjort i regjeringskvartalet:

Rydding av grunn og utearealet, opprydding og sanering i bygningene

Sikring: Rydding av fasade, fjerning og riving av løse materialer, redusere risiko for nedfallselementer fra vegger, tak og vinduer.

Verdisikring: Kunst og verdifulle elementer, dokumenter og PC-er, personlige eiendeler

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere