VIDEO: Se Quake II i HTML5-aksjon lenger ned i artikkelen.

Oppgraderingen av det globale internettspråket HTML har pågått siden 2004, men nå begynner vi å se virkelige resultater av HTML5.

VERDT Å LESE: Derfor kommer ikke HTML5 til å redde nettet [Gizmodo].

I kjølvannet av diskusjonene rundt iPad og Apples manglende støtte til Flash, påstås det at HTML5 kan gi det endelige nådestøtet til Flash. Det spørs om den spådommen blir oppfylt de nærmeste årene, men HTML5 er i det minste kababel til å forstå tager som <video> - som forutsatt at videoformatet stemmer, vil implementere video direkte i nettleseren like enkelt som et bilde vises med tagen <img>.

Død over programtilleggene

For å få en fullverdig opplevelse av nettet trenger nettleseren din i dag en rekke oppdateringer og programtillegg. Dette kan gjøre nettsider uforutsigebare, trege og ikke minst usikre. HTML5-standarden ønsker nettopp slike programtillegg til livs, og det er ikke tvil om fremtiden vil bringe en vesentlig enklere og raskere netthverdag for deg og meg.

Apples Safari og Googles Chrome støtter allerede HTML5 til en viss grad, og ingeniørene hos Google har brukt sin ene dag i uken avsatt til kreativ ufoldelse, til noe virkelig fornuftig. Gjennom HTML5 har utviklerne skrevet om det klassiske skytespillet Quake II til å fungere rett i nettleseren. Rett i nettleseren. Det er altså ingen programtillegg som benyttes, det er ikke Flash.

sitat
sitat

The new crop of HTML5 web browsers are capable of some pretty amazing things, and several of our engineers decided to take some 20% time to see how far we could push them. The result? An HTML5 port of Id's Quake II game engine!

We started with the existing Jake2 Java port of the Quake II engine, then used the Google Web Toolkit (along with WebGL, WebSockets, and a lot of refactoring) to cross-compile it into Javascript.

- Google Web Toolkit Blog

Se, og prøv, selv

Per i dag er virkeligheten ikke så enkel, og du må ha en superoppdatert nettleser for å kjøre spillet. Men de finnes selvsagt, og hvis du har lyst til å prøve, finner du lenkene du trenger her.

Du kan se hvordan Quake II ser ut i en nettleser i videoen nedenfor:

HTML EMBED