RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se det «hemmelige» slottet

Sist oppdatert:
Oscarshall slott åpnes igjen i sommer med sjeldne skatter fra det kongelige arkiv. Se bilder fra den kongelige perlen.

(SIDE2): 4. juni åpner dronning Sonja årets utstilling på lystslottet Oscarshall på Bygdøy i Oslo. Slottet har vært åpent fra juni til september i flere år, men få er klar over at de faktisk kan gå inn i den kongelige og nærmest sydlandske perlen som helst beskues fra motorveien på vei inn til sentrum.

Torsdag inviterte blant andre kultursjef Maisen Bonnevie ved Slottet, informasjonsrådgiver Sven G. Gjeruldsen og representanter fra både Nasjonalmuseet og Norsk folkemuseum til titt.

Neste år stenges nemlig Oscarshall for en omfattende restaurering.

Bygget på en klippe
Oscarshall ble bygget som et lystslott. Det har eget røkepaviljong og Kavalerhus nede i sjøkanten. Opprinnelig var det meningen at man skulle ta seg dit sjøveien. Stilen er engelsk nygotisk, med innslag av borgarkitektur og aldri så lite sydlandsk sjarme.

Det man ikke ser fra veien, er den store hagen som går i avsatser ned til sjøen fordi Oscarshall er bygget på en klippe.

Nips på Ladegårdsjøen
Oscar 1, som bygde slottet, så det som sin mulighet til å stille ut unge kunstneriske talenter for sine celebre venner, og slottet har derfor originalverker av blant andre Tidemand og Gude. Den berømte bondeserien til Tideman er originalt malt på veggene nettopp her.

I Dronningens leilighet henger bilder av Sigvald Dahl, sønnen til den mer berømte J.C. Dahl. Faren skrev forøvrig i avisen at «man har bygget noe nips på Ladegårdsjøen» da Oscarshall sto ferdig i 1852.

I dag er Oscarshall en statlig eiendom som drives blant annet av Åpent slott og Norsk folkemuseum. Hvert år avholdes konserter og utstilling i det litt mystiske, men sjarmerende slottet.

Slottet er ubeboelig. Det har ikke innebygd bad og for å komme til Spisesalen må man gå utendørs fra den ene fløyen til den andre.

Kroningskjoler
Årets Oscarshall byr på en utstilling av Kong Oscar II og Dronning Sofia – det siste kongeparet av Norge-Sverige. Oscar II snakket norsk, brukte mye tid i landet og overalt henger våpenskjold som skal vise at Norge og Sverige var likeverdige partnere.

Blant annet stilles både den svenske og norske kroningskjolen til Dronning Sofia ut. Og en kopi av det norske Unionsflagget. Originalene ble sendt tilbake til Sverige da 1905 var et faktum¿

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere