*Nettavisen* Nyheter.

Se dødssmitter som krysser artene

Her er ti av de farligste og mest plagsomme sykdommene som har krysset mellom mennesker og dyr.

05.05.09 10:16

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Pattedyr og mennesker deler de fleste gener. Det har derfor funnet sted utstrakt smitte av dyresykdommer til mennesker og omvendt. Livescience har kåret ti av de mest plagsomme og dødelige sykdommene overført mellom dyr og menneske.

10. Gorillaflatlus
For tre millioner år siden fikk mennesker flatlus av gorilla. I dag er den mest kjent som en kjønnssykdom, fordi den ofte setter seg i kjønnshår for å suge blod. Opprinnelig kom denne plagsomme krabaten fra gorillaer, og menneskene fikk den da de jaktet og sov i nærheten av gorillaens områder. Sjimpansen har hodelus, men mennesker er de eneste primatene som både har hodelus og flatlus.

9. Menneskevirus drepte sjimpanser
Mellom 1999 og 2006 døde hele stammer av ville aper i Vest-Afrika av menneskevirusene HRSV og HMPV, som forårsaker pustevansker. Virusene drepte mange spedbarn i det samme området, men mennesker har bedre klart å tilpasse seg gjennom naturlig utvikling av immunforsvar.

8. Polio, syfilis og anthrax
Det finnes bevis for at mennesker har smittet aper med disse dødelige sykdommene. Forskeren Fabian Leedertz har påvist at sjimpanser fra Gombe Stream National Park i Tanzania har fått polio, og at gorillaer fra samme sted har fått syfilis i en ikke-seksuelt overførbar variant. I tillegg har det vært utbrudd av anthrax blant begge apeartene i Vest-Afrika, sannsynligvis overført fra kyr.

7. Ebola
Det fryktede ebolaviruset kom fra aper til mennesker på 1970-tallet. Sannsynligvis startet det med at mennesker spiste smittede dyr. Nå smitter den mellom mennesker, og hundrevis har dødd hver gang det har vært et utbrudd. Symptomene på den grusomme sykdommen er sterk feber, muskelsmerter, hodepine, oppkast, diaré, ødelagt nyre og lever og ofte indre blødning. Man tror at flaggermus er hovedvert for sykdommen.

6. Magesår hos kattedyr
Forskere tror at mennesker har gitt store kattedyr magesår gjennom bakterien Helicobacter pylori. Kattedyrene fikk magesårviruset for tusenvis av år siden. Løver, leoparder og tigre utvikler magesår på grunn av bakterien.

5. «Kattegalskap»
Parasitten Toxoplasma gondii smitter mennesker fra huskatt. Man regner med at halve verdens befolkning er smittet, og i noen land er forekomsten større enn andre. For mennesker er den verste effekten at fosteret kan påvirkes og i noen tilfeller dø før fødsel. I tillegg tror forskere at bakterien har innvirkning på sykdommer som schizofreni og man har sett at land med stor forekomst av bakterien har en høyere andel av nerveskader på hjernen.

4. Hiv/ aids
Hiv kommer opprinnelig fra sjimpanser og andre primater. Man tror de første tilfellene av hivsmitte blant mennesker oppsto for ca. hundre år siden. Viruset ødelegger immunforsvaret slik at man kan dø av en rekke sykdommer. I 2007 regnet man ut at ca. 33 millioner mennesker var smittet, og to millioner døde det året. To tredjedeler av de smittede lever i Afrika sør for Sahara.

3. Dyrebitt
Det finnes en rekke sykdommer som oppstår etter bitt fra dyr. Mygg er blant de verste, 350 millioner får malaria hvert år og ca. en million dør årlig. Myggen sprer også det dødelige dengueviruset som smitter 50 millioner i året, og tusenvis dør. Det er ikke bare mygg som dreper, rabies fra kjæledyr og ville dyr tar livet av 55.000 mennesker hvert år.

2. Svartedauen
Denne pesten fra 1300-tallet er legendarisk for sitt grusomme utfall. 75 millioner av de 350 millioner mennesker som levde i datidens verden døde av sykdommen. Pesten kom fra bakterien Yersinia, som opprinnelig stammer fra gnagere og katter. Selv i dag kan bakterien være dødelig om den ikke behandles. Bakterien hadde vært inaktiv i Gobi-ørkenen i flere hundre år før økende handel brakte den til Europa og resten av verden.

Influensapandemier
I 1918 drepte spanskesyken 50 millioner mennesker verden over. Siden denne sykdommen startet som en fugleinfluensa var det ingen vaksine og smitten gikk spesielt hardt utover unge mennesker. Nå ser verden lignende symptomer med svineinfluensaen, da et dyrevirus igjen smitter mellom mennesker. Uansett står verden langt bedre medisinsk rustet til å møte en slik pandemi i dag.

Har du en god dyrehistorie? Send tips til Dittdyr.no.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.