*Nettavisen* Nyheter.

Se, en norsk verdensrekord

Serien som ikke spiller på sex har levd lengst av alle.

08.09.08 18:44

(SIDE2): Med sin tiende sesong er «71° Nord» det realityprogrammet i verden som har gått lengst sammenhengende på en kanal.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

TVNorge feiret både starten på en ny sesong og 10-årsdagen til programmet på Grand Hotel i Oslo forrige mandag.

Realityprogrammet har hatt flere forskjellige programledere gjennom årene, men Elin Tvedt er fortsatt den ubestridte veteranen med sine fem sesonger. Hun syntes det var stor stas å feire jubilanten.

- Det er så kjekt å være tilbake sammen med denne gjengen. Jeg glemmer aldri det samholdet vi hadde i crewet. Vi var som et gammelt ektepar på telttur, fortalte hun til Side2 på premierefesten forrige mandag.

Les også: Elsker å være mor

Etter fem år som programleder ga Elin seg etter 2005 sesongen. Og hun sitter igjen med mange gode minner fra turene gjennom Norge.

- Vi var alltid like utslitte når vi kom til finalen på Nordkapp. Jeg hoppet og skrek fordi det var så fantastisk. Og etter en måned med lite søvn og mat ble man jo beruset av bare et lite glass champagne på finalefesten, mimrer hun.

Mer fra «71° Nord»-festen forrige mandag:
Kjærlighet i teltet

Tøff jobb
I 2006 gikk stafettpinnen over til nykommeren Tom Stiansen. Den tidligere alpinisten innrømmer at læringskurven som programleder har vært bratt de siste tre årene.

- Jeg har lært mye og dermed utviklet meg i rollen og blitt mye tryggere, forteller han og mener at det har hjulpet han å prøve å ta mest mulig del i hele produksjonen fra start til slutt.

Min største utfordring har vært det å lære seg å snakke naturlig på TV selv med regi. Som idrettsutøver var jeg jo vant til å bli intervjuet, men da måtte jeg jo aldri snakke etter manus. Første året husker jeg at jeg mer eller mindre leste replikkene mine ut av hodet, men det har heldigvis blitt mye bedre nå, sier han.

Suksesshistorie
Sammen med programlederen har også realityserien utviklet seg og blitt mye lengre og tøffere for deltakerne, noe prosjektleder Tom Strømnæss er fornøyd med.

- Serien er blitt en kravstor unge som maser om nye gadgets hele tiden, ler han og innrømmer at TVNorge aldri hadde drømt om denne langvarige suksessen.

- Jeg tror TV-seerne liker å se dette dramaet utspille seg i norsk natur også er det en gjenkjennelseseffekt fordi folk kjenner igjen steder de selv har vært. Nordmenn er turfolk så de vet også hva det vil si å bære tungt, sove lite og å være sulten.

- For TV-kanalen har det vært viktig å stå imot alt det ytre presset og være tro til konseptet.

«Never change a winning team» sier de og det har vært viktig for oss at selv om programmet har utviklet seg mye gjennom årene så er det en del faste ting vi ikke har forandret på.

Men på spørsmålet om det blir ti nye år er Strømnæss klar.

- Vi satser i alle fall på konfirmasjonsfest, ler han.

Ideen til konseptet «Norgeskampen» som det het i starten, hadde TV-produsent Åse Marie Bendiksen. Sammen med prosjektleder Tom Strømnæss så regnes de som realityseriens foreldre. Og det var en stolt mor som kunne feire sin 10-åring.

- Det er fantastisk å se hvordan formatet lever videre og har utviklet seg, sier hun og forteller om hvordan utenlandske TV-stasjoner allerede for ti år siden luktet på konseptet på TV-messen i Cannes.

- Da skjønte vi at vi hadde noe unikt, sier hun og berømmer både TVNorge og Nordisk Film for den fantastiske suksessen.

Bendiksen har vært med på å selge konseptet til flere land som USA, Belgia, Sverige, Danmark, Polen og Sveits.

Jubilant
«71 grader nord» var også en av Norges aller første realityshow, kun slått så vidt av «Robinsonekspedisjonen» på TV3. Og i anledning jubileet, lover TVNorge at årets utgave blir spektakulær og oppsiktsvekkende, med 15 programmer utover høsten.

«71° Nord» ser du på TVNorge mandager klokken 20.00.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.