*Nettavisen* Nyheter.

Se, Facebook har gitt etter

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Nå skal du få kontroll på hvem som faktisk kan se det du har på Facebook.

Helt siden Facebook tok helt av i Norge for flere år siden, har kritikerne ropt ut om at du har veldig liten kontroll på innhold som du legger ut på siden.

Dårlig personvern
Facebook har blant annet forbeholdt seg retten til å beholde alt du legger ut på siden til evig tid, selv om du forlater tjenesten. De hadde også en periode vilkår som åpnet for at de kunne selge alt du la inn på Facebook videre til hvem som helst, uten at du fikk betalt – eller beskjed om dette.

I tillegg har du gitt utviklere av applikasjoner som spill og andre morsomheter nærmest fri tilgang til det du legger ut på tjenesten. Dette har flere ganger blitt misbrukt av nettkriminelle som har samlet personlig informasjon som har blitt brukt til svindel.

Canada i førersetet
Men om kritikerne har snakket om det i Norge, så har dette blitt tatt opp på det høyeste forbrukermessige nivået i Canada, der kritikken mot tjenesten har vært knallhard. Det som tilsvarer det norske datatilsynet i Canada har vært klare på at Facebook bryter med loven i landet.

Og etter lang tids forhandlinger, melder nå Reuters at Facebook og Canada har kommet til enighet om noe som er gode nyheter for alle Facebook-brukere.

Forbedrer personvernet
For det første skal du nå som bruker få mer innsikt og kontroll over hva slags informasjon du vil dele med utviklerne av applikasjoner du legger inn på siden din.

Facebook vil også gjøre det betydelig enklere å slette kontoen sin, ikke bare deaktivere kontoen. Det vil si at det vil bli lettere å få Facebook til å faktisk slette alt du legger inn på Facebook.

Også i dag er det mulig å slette kontoen, men dette er en mulighet Facebook har skjult godt.

– Disse endringene betyr at personvernet til 200 millioner Facebookbrukere i Canada og resten av verden vil bli mye bedre beskyttet, sier personvernkommissær Jennifer Stoddart i en uttalelse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.