Se fotball-VM på hytta

Foto: (Teknofil.no)

Har du de rette kanalene og TV-en? Her er det du må huske på.

04.06.10 12:06

[Teknofil.no]: For fotballfans er snart ventetiden over; om kort tid starter fotball-VM i Sør-Afrika, og mange vil nok kombinere hytteturen med kampens hete fra mesterskapet.

Her kommer en oversikt over hvem som sender de forskjellige kampene og en del tips til hva du bør tenke på når du anskaffer ny TV og annet utstyr på hytta.

Hvem sender kampene?
Årets 64 kamper er blitt likt fordelt mellom TV 2 og Viasat. TV 2 sender alle sine kamper på hovedkanalen, mens Viasat har fordelt sine 32 kamper likt på Viasat 4 og betalkanalen Viasat Fotball.

Det betyr at du må anskaffe deg Viasats betalingskanal om du ønsker å få med deg alle kampene under årets mesterskap. Har du ikke fiber eller kabel på hytta, er du nødt til å anskaffe deg parabol fra Viasat. Folkepakkeb med de vanlige kanalene pluss Viasat Sport koster deg 379 kroner i måneden.

Om du kan ta til takke med å kunne se 48 av kampene via TV 2 og Viasat 4, er det samme hvilken TV-tilbyder du bruker. Du kan ha Norgespakken fra Canal Digital, Folkepakken fra Viasat eller Rikspakken fra RiksTV. Da har du sikret det kampene fra finalespillet og de største lagene.

I test viser det seg at parabol er det billigste alternativet dersom du er nye kunde på jakt etter TV på hytta, og gjerne ønsket flere norske kanaler enn de tre NRK-kanalene.

Her er triksene for billigere hytte-TV

Mange kamper i HD
Har du flatskjerm på hytta er du nok også interessert i å se kampene i høyoppløst kvalitet, spesielt om du har en skjerm som er større enn 32 tommer.

Med enten parabol eller digitaltbakkenett er du sikret å se TV 2s kamper i HD. De sender nemlig samtlige av sine 32 kamper i det sylskarpe formatet.

Via parabol kan du også se Viasats kamper i HD på Viasat Sport HD. Det forutsetter at du har sportspakken inkludert i abonnementet ditt.

Månedskort
Om du bare ønsker de ekstra fotballkanalene nå under VM, vil vi anbefale at du kjøper RiksTVs månedskort. Dette krever at du har en vanlig antenne på hytta og en dekoder for det digitale bakkenettet.

For 400 kroner kan du få tilgang til Rikspakken en måned fra datoen du bestiller. Dette er en grei løsning for deg som ikke trenger TV-kanaler mer en noen få måneder i året.

Også på nett
Om du verken har parabol eller bakkenettdekoder på hytta, er også internett et alternativ dersom du har en PC med internettilgang.

TV 2 sender kampene på Sumo.no, mens Viasat sender sine kamper på selskapets nettside Viasatondemand.no.

I skrivende stund kan du bestille deg tilgang til Sumo i tre måneder for 399 kroner, mens du betaler 199 kroner per måned for tilgang til alt sportmateriell på Viasats nettside. Bestiller du i forkant av VM får du en ekstra måned tilgang inkludert i prisen fra Viasat.

Ting å huske på
Når du skal gå til innkjøp av nytt elektronisk utstyr til hytta er det et noen ting det kan være greit å huske på, spesielt om du har solcelle:

  • Har du solcelleanlegg på hytta er det greit å sjekke om dekoderen som medfølger kan benyttes på 12 volt, og eventuelt hvor mye strøm den trekker. Det blir nemlig ikke god fotballstemning av at flatskjermen og dekoderen overstiger totalen for hva solcelleanlegget klarer å levere, eller at batterireservene går tom før kampen er omme.
  • Vil du ha stor TV og solcelleanlegget ikke takler dette, kan du vurdere å kjøpe et strømaggregat.
  • Husk å sjekke tilstanden til antenna du har på hytta dersom du skal anskaffe deg RiksTV. Er den gammel med morkne ledninger anbefales det å skifte ut både antenne og ledning.
  • Sørg for at tilkoblingsboksen på antennen er så vanntett som mulig. Fukt i denne boksen byr på signalproblemer i lengden.
  • Sett opp en utendørsantenne. Da får du inn signalene bedre, og slipper frustrasjonen av at lyd og bildet stopper opp.
  • Kjøp med en parabolparaply. Du får forhåpentligvis ikke bruk for denne under VM, men den sikrer bedre mottak av signaler på parabolen din ved for eksempel snøtunge dager.
  • Vurder et veggfeste til flatskjermen, der skjermen enkelt kan hektes av. Da slipper skjermen å henge lett synbar for uønsket besøk, og du kan eventuelt ta med skjermen hjem.

Hvilken TV skal du ha?
Skal du kjøpe deg ny TV til hytta vil du fort finne ut at er er jungel av modeller å velge i mellom, og ikke minst store forskjeller i pris. I en nylig undersøkelse viste vi at du kan spare 9000 kr på én TV.

De fleste velger å ikke kjøpe en enorm flatskjerm på hytta, og nøyer seg derfor ofte med en liten skjerm. Dermed har du i alle fall utelukket plasmaskjermer, som starter fra 37 tommer og oppover.

Er du ute etter en bra og ikke minst stor skjerm, er derimot plasma et godt valg. Da får du en stor skjerm for pengene med meget bra responstid, slik at fotballkampen flyter godt.

Les mer om hvilken TV du bør velge

Et tips kan være å kjøpe en skjerm som har innebygget MPEG4-mulighet. Da kan du droppe dekoderen dersom du skal bruke RiksTV, og heller kjøpe en kortleser som settes sammen med programkortet inn i skjermen. Med en slik løsning kan du styre både TV og kanaler med én fjernkontroll.

Samsung har også fått godkjent noe av sine nye flatskjermer av Canal Digital, slik at du kan bruke disse skjermene som dekoder for parabol.

Det kan også være en smart løsning å kjøpe en flatskjerm med innebygd DVD-spiller. Dermed slipper du en ekstra boks, dersom du helst ikke vil at hytta skal se ut som et teknologisenter.

PVR-dekoder
Med hele 64 kamper på menyen er det duket for mye underholdning for de som er fotballinteresserte. Men det betyr nødvendigvis ikke alle i familien. Om kampen kræsjer med barne-TV eller serier kan det være greit å ha en PVR-dekoder.

Om du kjøper en PVR-dekoder åpnes det en mulighet for å ta opp programmer men kampen pågår. Eventuelt å ta opp kampen, selv om fotball ikke egner seg best i reprise.

En annen fin finesse med PVR-dekodere er muligheten til å sette sendingen på pause ved akutte toalettbesøk eller uventet besøk.

Her kan du lese med om hva du kan gjøre med en PVR-dekoder.

Les også: Få den perfekte fotball-TV-en

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag