Gå til sidens hovedinnhold

Se fremover, Sigbjørn!

Finansminister Sigbjørn Johnsen vil gjøre Norge til en sinke på ebøker.

Man skulle trodd at en angivelig miljøvennlig og fremtidsrettet rødgrønn regjering ville omfavne digital formidling av innhold.

Men slik er det ikke.

Finansminister Sigbjørn Johnsen har arvet et antikvarisk støttesystem for papiraviser. Det er ille nok, men nå vil han toppe det med å tviholde på moms på ebøker.

Logikken er fraværende. Effekten er at leserne som foretrekker det miljøfiendtlige alternativitet - papir - skal belønnes med rabatt på bokprisen. De fremtidsrettede og miljøvennlige leserne skal derimot straffes med særskatt på 25 prosent.

Den norske bokbransjen, som foreløpig ikke har fått fingeren ut, har fått enda en grunn for å slepe beina etter seg.

Og slik får man den negative spiralen til å fortsette: Uten norske bøker kjøper færre nordmenn ebok-lesere. Og uten norsk etterspørsel venter forlagene med å lansere norske ebøker.

Det er bakstreversk og selvmotsigende. For det betyr selvsagt at staten heller ikke får momsinntekter å snakke om. Finansministeren tør ikke åpne for momsfritak på ebøker av frykt for å miste inntekter, men får heller ikke inntekter fordi den samme holdningen vil hemme utviklingen av et marked for elektroniske bøker.

Det er synd fordi ebøker på like vilkår ville vært en viktig drivkraft for å få ned prisen på nye bøker, noe som vil gi mer lesing og flere lesere. Dessuten vil økt elektronisk formidling sørge for lik tilgang til nye bøker over hele landet.

Les bloggen:Hva skal en ebok koste?

Holdningen er selvmotsigende også med et annet perspektiv: Dersom en leser som før kjøpte boken momsfritt på papir i fremtiden fikk kjøpe den momsfritt elektronisk, så ville det være uten betydning for statens inntekter. For en gangs skyld kunne man altså stimulert til miljøvennlige handlinger uten at det kostet staten fem øre!

Hvorfor man på død og liv vil gjøre om igjen fortidens feilgrep er vanskelig å forstå. I dag bruker staten nesten to milliarder kroner i direkte og indirekte støtte til papiraviser - og konsekvent diskriminering av nettaviser.

Det er ikke en støtte til debatt og nyhetsformidling, men en støtte til papirproduksjon, trykking og bilutkjøring av mangfoldige tonn avisbunker hver eneste dag.

Les også kommentaren:Statsstøtte til miljøfiender

Undertegnede liker ikke gradert merverdiavgift fordi det skaper avgrensningsproblemer og virvar, bare tenk på prisforskjellen på å kjøpe en bolle i en papirpose eller spise den inne på bakeriet.

Milliardstøtten til papiravisene blir «usynlig», og politikerne slipper å fronte når 100 millioner kroner i årlig subsidiering til eksempelvis Dagens Næringsliv.

Det virker riktigere å gi direkte pengestøtte til det som skal støttes - ærlig, åpent og tydelig.

Den nye generasjonen snur uansett ryggen til papiravisene:Leserne dør fra avisene.

Men dersom man nå ønsker å gi skjult støtte til bøker, så er det fullstendig bakvendt å støtte papirbøker og straffe ebøker.

Det skjønner Sigbjørn Johnsen hvis han tenker seg om en gang til.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?