Se hva du gikk glipp av i natt

Foto: Trym Norman Sannes

Kraftig nordlys over et sommerlig Sør-Norge er sjelden kost. Men i natt skjedde det.

04.08.10 11:00

Var du ute i natt og kikket opp på himmelen, kunne du se et sjeldent skue. En gassky fra sola som traff jordas magnetfelt førte til ganske kraftig nordlysaktivitet over mye av Norge. Den lyse sommernatta til tross, nordlyset var synlig både over Sør-Norge og videre sørover i Danmark og Tyskland.

- Nordlyset begynte med hurtige, lysende «bølger» som for over himmelen med kolossal fart. Hver bølge varte bare 1-2 sekunder. Slike fenomener er uvanlige i Sør-Norge. Senere kom et roligere, men mer intenst nordlys. Nordlyset var sterkest i 02-tiden, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard. Natt til onsdag var han ute sammen med Tomas Wendelborg og Trym Norman Sannes for å se nordlyset over Nordmarka i Oslo. De tre fikk betalt for tålmodigheten. Bildene er tatt av sistnevnte.

Det var tirsdag klokka 19.40 norsk tid den første skyen nådde Jorden og utløste en «romstorm».

Les mer på Røed Ødegaards nettside Bang i rommet.

- Eksplosjonene på sola har forbløffet forskerne på grunn av dramatikken og kompleksiteten. Den første eksplosjonen forårsaket sjokkbølger, såkalte solare tsunamier, som igjen utløste utblåsningen av en enorm gassløkke 400.000 kilometer unna. Dimensjonene over denne hendelsen var helt usedvanlige, skriver Røed Ødegaard.

Ifølge den norske astrofysikeren ble nordlyset observert sørover til Danmark og Tyskland, noe som forekommer ganske sjelden. I Sør-Norge kunne nordlyset sees til tross for at himmelen ikke var helt mørk. I Norge gjør de lyse sommernettene at vi sjelden kan se nordlys i sommermånedene.

- De siste fire årene har det vært svært liten aktivitet på sola. Denne ukens begivenheter viser at solen for alvor er i ferd med å våkne av «dvalen», ifølge Røed Ødegaard.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.