RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se hva hva Arnhild fant i fryseposen

Foto: Kenneth A. Halvorsen (Finnmarken)
Sist oppdatert:
Vi ble nok litt satt ut, begge to. Det er jo ikke akkurat hva du venter å finne i en pose med kylling.

Oppladningen til en kveld med gode venner og god mat fikk en brå vending for Arnhild Hegge (21). Ut av posen med kyllingklubber stakk det en sylskarp kniv.

Den skarpe kniven kunne fort ha gjort stor skade, mener 21-åringen fra Tomaselv.

– Kniven kunne jo fort ha funnet på å stikke ut av posen i det jeg tok den opp av frysedisken, eller opp fra handlekurven for å legge den på kassabåndet. Kniven er jo så skarp at den brått kunne ha gjort stor skade, sier Arnhild Hegge.

Kniv på kjøpet
Lørdag 5. januar skulle Arnhild by på middag for et knippe gode venner. På formiddagen dro hun derfor til Rema 1000 i Vadsø sentrum, for å handle.

– Mineralvann, snacks og kyllingklubber var det jeg handlet med meg. Hjemme la jeg posen på kjøkkenbordet. Da jeg kikket ned i den så jeg noe blankt som stakk ut av posen med de dypfrosne kyllingklubbene. Da jeg så kikket nærmere etter så jeg at det var en kniv som stakk ut, forteller vadsøkvinnen til Finnmarken.

Farlig
Arnhild tok med seg posen ut i stua, for å vise pappa John Eirik hva hun hadde oppdaget.

– Vi ble nok litt satt ut, begge to. Det er jo ikke akkurat hva du venter å finne i en pose med kylling, sier far Hegge (49).

Begge to smiler litt over historien nå, men er klar på at dette ikke burde skje.

– Det er jo selvsagt farlige saker. Hva om noen hadde skjært seg skikkelig på denne kniven. Det kunne gått aldeles galt, sier John Eirik, som fant ut at det nok var smart å varsle produsenten om det de hadde funnet i posen fra Rema 1000.

Fikk svar
Datter og far Hegge åpnet ikke posen før Finnmarken nylig var på besøk.

– I stedet tok jeg noen bilder av det hele. Jeg sendte ett av dem til produsenten av kyllingklubbene, som jeg snakket med den påfølgende mandagen. Han jeg snakket med lovte å undersøke saken, og så ringe tilbake. Det gjorde han et par dager etter, sier John Eirik.

Det var fungerende kvalitetsleder Stian Horten i bedriften Norsk kylling på Støren i Sør-Trøndelag som sjekket ut saken. Da han ringte familien tilbake var han ifølge Hegges svært lei seg.

– Helt klart. Han ga klar beskjed om at det som hadde skjedd både var leit og pinlig, og at de var veldig glade for at vi varslet dem om dette.

Kamp om kniven
John Eirik og Arnhild fikk ikke vite hvordan det var mulig at en syslskarp kniv ender inni en pose med kyllingklubber.

– Dette måtte de finne ut av nærmere. Nå i første omgang var de mest glad for at ingen hadde kommet til skade i forbindelse med saken, og at dette ga klar beskjed til bedriften om at rutinene må strammes inn. Så noe godt kommer det jo ut av det, får vi nå i alle fall håpe, sier John Eirik Hegge.

Som kompensasjon skal familien nå få tilsendt et gavekort fra Norsk kylling. En ny pakke kyllingklubber ble også hentet fra butikken. Og kniven – ja, den får familien beholde.

– Og den skal jeg ha, smiler Arnhild Hegge.

– Nja, det skal vi nå bli to om, parerer pappa John Eirik.

Oppvaskmøte på Støren
Bedriften Norsk kylling har en rutine som kalles «Knivkontroll». Ifølge ledelsen var det en inkurie som gjorde at kniven havnet i kyllingposen som endte hjemme hos familien Hegge. – Her har vi hatt en dobbel svikt i rutinene våre. Vi skal ha kontroll på knivene som brukes i produksjonen, og vi skal sjekke alle poser med metalldetektor før de forlater produksjonslokalet. – Det som har skjedd her, skal aldri skje, sier fungerende kvalitetsleder Stian Horten.

Horten forteller at alarmen gikk i bedriften da de ble varslet om knivfunnet.

– Noe sånt er selvsagt rimelig krise. Det skal bare ikke skje. Rett etter at jeg fikk beskjed fra Vadsø, samlet vi alle ansatte på den aktuelle pakkeavdelingen for å informere om hendelsen, og gikk så igang med å finne ut av hva som hadde sviktet, opplyser Stian Horten.

Kniven som endte i Vadsø har falt ned fra en vekt og sånn kommet seg inn blant kyllingklubbene.

– Vi har automatiske veieceller i produksjonen. Oppe på disse vektene vibrerer det, slik at denne kniven har falt ned blant kyllingklubbene, forteller Horten.

– Hvorfor ble denne kniven lagt oppe på denne vekta?

– Det er en inkurie, for der skal det ikke legges kniver. Så det er et alvorlig brudd på rutinen vi kaller «knivkontroll», sier Stian Horten.

At det heller ikke ble oppdaget at en av de ansatte hadde forlagt kniven sin, er også et brudd på rutinen.

– Hadde vi oppdaget det så hadde vi kunnet stanse partiet for å finne ut av hvor kniven hadde blitt av. Det skjedde altså ikke, samtidig som metalldetektoren ikke sa fra om at et fremmedlegeme hadde kommet seg inn i posen med kyllingklubber. Etter denne episoden har vi skjerpet rutinene, og investert i fem nye metalldetektorer, opplyser Norsk kylling sin fungerende kvalitetsleder.

– Kommer denne hendelsen til å få konsekvenser for vedkommende som hadde lagt fra seg kniven på et sted den ikke burde ligge?

– Selv om vi ser denne hendelsen som svært alvorlig, så tenker vi at alle kan gjøre en feil. Det viktigste er at vi som bedrift lærer noe av dette.

– Denne historien føyer seg inn i rekken av en serie uheldige oppslag om bedriften Norsk kylling. Hva tenker du om det?

– Vi jobber fortsatt intenst for at Norsk kylling skal stå fram som en seriøs aktør som oppfyller alle krav til trygg matproduksjon, sier Stian Horten.

Les flere saker fra Finnmarken

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere