RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se hva som skjer

Sist oppdatert:
Ferietid er linsetid, og mange bytter ut brillene. Sjekk hva som passer deg.

(SIDE2): Omtrent 10 prosent av den voksne befolkningen i Norge bruker kontaktlinser. Ferietid er linsetid, mange foretrekker å bruke linser i ferien fremfor briller. Da er det viktig å bruke linser som er lett å rengjøre, sette inn og oppbevare.

Ferietid
Dagslinsene er blitt mer og mer populære og nordmenn er særlig flinke til å bruke disse. Vanligvis bruker folk månedslinser til hverdags og dagslinser til enkelte anledninger. Ferietid er ideell dagslinsetid.

Du slipper å rense linsene, du får ny og ren linse hver dag, og skulle du miste en, så har du flere linser i bakhånd.

Solbriller
Ferietid er selvfølgelig også solbrilletid og disse bør brukes uansett om du har kontaktlinser eller briller. Dagslinser passer for de som er nærsynte, langsynte, har skjeve hornhinner eller som trenger lesetillegg.

Men husk at uansett hvilke linser du velger bør du ta en sjekk hos en optiker først.

Du får også kjøpt linser med UV- filter for beskyttelse mot solen, men du bør fortsatt bruke solbriller siden området rundt øyet ikke beskyttes ved bruk av kun linsene.

Linseguide

Her ser du en liste over de forskjellige linsene, så er det bare å velge og vrake til ferien.

Dagslinser:

Med dagslinser setter du inn nye og rene linser hver dag, og kaster dem om kvelden. Dette er enkelt, sikkert og hygienisk.

Månedslinser:

Månedslinser er et godt alternativ til dagslinser. Disse kontaktlinsene settes inn og tas ut daglig. De må renses og desinfiseres. Linsene brukes i én måned før du kaster dem og skifter til nye.

Døgnlinser:

Dette er linser som kan brukes kontinuerlig, eller på døgnbasis. Linsen kan også brukes på dagtid som ordinære månedslinser, og har vist veldig positive egenskaper når det gjelder å minske tørrhet ved linsebruk.

Langtidslinser:

Langtidslinser kan brukes i 6 -12 måneder. Disse kontaktlinsene settes inn og tas ut, renses og desinfiseres daglig. Disse linsene kan skreddersys med til spesielle styrker, og har ganske få begrensninger på dette.

Harde linser

Harde linser krever vanligvis litt lengre tilpasningstid enn de myke kontaktlinsene. Harde (stabile) linser kan korrigere nesten alle synsfeil. Derfor kan dette være det beste alternativet for noen, spesielt hvis du har store hornhinneskjevheter eller tørre øyne.

Progressive linser

Med progressive linser kan du se klart og behagelig på alle avstander. Progressive linser gir deg myke overganger mellom de ulike optiske sonene, slik at du slipper kunstige bevegelser med hodet for å se godt på alle avstander. Du kan få progressive linser både som dags- og månedslinser.

Toriske linser

Dette er linser som korrigerer for skjeve hornhinner. De kommer som dags-, måneds-, døgn-, langtids- eller harde linser.

Kilde:

Norges Optikerforbund

Synsam Norge

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere