*Nettavisen* Nyheter.

Se hvem han hilser på her

Foto: SABC (AP)

USAs president hilste smilende på sin cubanske kollega.

10.12.13 19:43

JOHANNESBURG (NTB-Reuters): Det vakte stor oppmerksomhet da USAs president Barack Obama tok Cubas president, Raul Castro, i hånden før han gikk på talerstolen for å hylle Nelson Mandela.

Obamas gest var en handling mellom lederne av to nasjoner som har gitt hverandre en kald skulder i mer enn et halvt århundre.

Castro smilte da Obama tok ham i hånden, før den amerikanske presidenten fortsatte mot talerstolen for å snakke foran de oppmøtte på stadion Soccer City.

Obama beskrev Mandela som en kjempe i historien, som beveget milliarder av mennesker verden rundt.

Les også: - Han får meg til å ville bli et bedre menneske

- Ved Madibas bortgang må vi spørre oss selv hva vi har lært av ham. Det er et spørsmål jeg stiller meg selv - både som president og menneske. Hvor godt har vi levd etter hans ideal i våre egne liv? sa Obama i sin minnetale for Nelson Mandela.

Også Raol Castro snakket varmt om frihetsforkjemperen Nelson Mandela:

- Fidel har sagt: Nelson Mandela vil ikke gå inn i historien for de 27 årene han satt fengslet, men fordi han kunne rense sjelen sin for den giften et slikt fengselsopphold kan være, sier Cubas president.

Titusener deltok
Titusener av jublende sørafrikanere deltok tirsdag i hyllesten av mannen som ga dem frihet og stemmerett.

Inne på det enorme FNB-stadionet var stemningen elektrisk under minnemarkeringen. Nelson Mandela døde sist torsdag. Han ble 95 år.

Mektig korsang ble avløst av dunkende rytmer, alt til øredøvende jubel fra tribunene. Spontan allsang brøt ut og bølget fra tribuneseksjon til tribuneseksjon. Det hele minnet om VM-finalen i fotball som ble spilt her mellom Nederland og Spania i 2010.

Øsende regn
Øsende regn og det faktum at tirsdag var en vanlig arbeidsdag i Sør-Afrika, kan ha bidratt til at mange sørafrikanere valgte å droppe markeringen. Da seremonien startet i 11-tiden, var stadionet bare to tredels fullt.

Mange ANC-tilhengere hadde iført seg T-skjorter med bilder av Mandela, og mange bar plakater med bilder av ham.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt benyttet anledningen til å ta en såkalt «selfie» av seg, David Cameron og Barack Obama.

sin nettside, lurer den engelske tabloidavisen om det var passende av de tre statslederne. Også på sosiale medier er det flere som reagerer på bildet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Afp / NTB Scanpix

Zuma buet ut
FNs generalsekretær Ban Ki-moon slo fast at Sør-Afrika har mistet en helt og en far.

- Mandela var mer enn en av de største lederne i vår tid. Han var en av våre største lærere. Han ofret mye og var villig til å gi opp alt han hadde for frihet, likhet, demokrati og rettferdighet, sa Ban.

Omkring 100 statsledere, blant dem statsminister Erna Solberg (H) og kronprins Haakon, deltok i minnemarkeringen.

- Ikke lete etter hevnen
- Jeg tror det som virkelig står igjen, det som er arven hans, det er forsoningsarbeidet. Ja, man skal alltid finne sannheten, men man skal ikke på en måte lete etter hevnen. Man må forsone seg for å komme videre, sa Solberg til NTB før markeringen.

At mange sørafrikanere er skeptiske til hva Mandelas arvtakere har fått til, kom også tydelig til uttrykk tirsdag. Sør-Afrikas nåværende president Jacob Zuma ble møtt av høylytt buing fra publikum. Mange er frustrerte over at forskjellene fortsatt er store og fattigdommen enorm i Sør-Afrika.

Les også: Mandelas liv i bilder

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.