Se hvem som er inne i varmen

Foto: Haraz N. Ghanbari (AP)

Tidligere prøvde USA å bombe ham ut av eget land. Nå sitter han ved de mektiges bord på G8-møtet.

10.07.09 13:12

Til tross for at oberst Muammar Gaddafi (også kalt «Den gale hunden» av daværende president Ronald Reagan, red. anm) har stått bak en rekke terroraksjoner siden han tok makten i det nord-Afrikanske landet i 1969, og til tross for at USA tidligere blant annet har forsøkt å ta livet av diktatoren ved å bombe palasset hans sønder og sammen, sitter diktatoren trygt plantet midt i panelet under denne ukes G8-møter i Italia.

På merittlisten står blant annet Lockerbie-aksjonen 21. desember 1988 der et PanAm-fly som skulle fly fra Heathrow i England til New York ble sprengt over byen Lockerbie i Scotland. Alle de 243 passasjerene og besetningen på 16 døde i ulykken. Flystyrten tok også med seg 11 av byens innbyggere i døden.

19. september året etter skal Gaddafi ha stått bak spreningen av et fransk fly fra UTA på vei fra Kongo i Afrika til Frankrike. Denne aksjonen kostet 156 passasjerer og 14 medlemmer av besetningen livet.

Obersten skal også stå bak henrettelser og brudd på menneskerettighetene i eget land, samt å ha forsynt IRA i Nord-Irland med våpen i en årrekke.

USA-lobby
Aksjonene førte til at vestlige land, med USA i spissen, innførte handelsstopp med det nord-Afrikanske landet. Det rammet økonomien hardt, men det var ikke bare libyerne som kjempet mot handelsblokkaden.

Saken fortsetter under bildet

Foto: Greg Bos

Ifølge The Times skal nemlig også USAs mektige oljelobby ha engasjert seg i hevingen av embargoen fra midten av 1990-tallet.

De ville gjerne være de første til å utnytte landets store oljeressurser kommersielt.

Og det har virket.

Tilbake i lyset
Med små skritt har nemlig Muammar Gaddafi og Libya jobbet seg tilbake i det gode selskap.

Og 15. mai 2006 ble en merkedag for enhver stat i den såkalte «ondskapens akse» da daværende utenriksminister Condeleezza Rice ga diktatoren fullt inntreden i det gode vestlige selskap gjennom å gjenopprette fulle diplomatiske forbindelser med landet.

Saken fortsetter under bildet

Foto: Jim Mc Ewan

Hun begrunnet avgjørelsen med at Libya hadde gått med på å avskaffe sine masseødeleggelsesvåpen, ta avstand fra terrorisme og vise en utmerket samarbeidsvilje når det gjelder felles globale trusler som har truet den siviliserte verden siden 11. september 2001.

Og idag kom altså den afrikanske dikatoren til Italia for å være med på deler av G8-møtet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Muammar Gaddafi

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag