17 guvernører, to visepresidenter, en av verdens mest kjente skuespillere og oppfinneren av hypertekst var alle norske. I hvert fall om du utvider begrepet til også å gjelde mennesker med norske forfedre et eller annet sted i slekstreet.

Se her: Så lett lager du et slektstre

Skuespillere

James Arness
Arness var Marshall Matt Dillon i tv-serien «Gunsmoke»/«Kruttrøyk» i 20 år. Han er norsk-amerikansk fra sin fars side. Se hans biograf på IMDB her.

Jean Arthur
Arthur hadde norske besteforeldre og ble nominert til Oscar i 1944 for sin rolle i filmen «The More the Merrier». Hun har en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Se hennes biografi hos IMDB her.

James Cagney
Cagney var en av de mest kjente skuespillerne i Hollywood fra midten av 1930-tallet til 60-tallet. Han vant Oscar for «Yankee Doodle Dandy» i 1942. Cagneys bestefar var norsk. Se hans filmoversikt her.

Jennifer Connelly
Vakre Connelly har norsk blod fra farssiden. Hun vant Oscar for «A Beautiful Mind», og har også spilt i «Hulken», «Blood Diamond» og «Requiem for a Dream». Se hennes filmoversikt her.

Linda Evans
Linda Evans er født Evenstad og av norsk herkomst. Evans er best kjent som Krystle Carrington i den legendariske TV-serien «Dynastiet». Se hennes tv-og filmoversikt her.

Peter Graves
Peter Aurness som han egentlig heter stammer fra norske immigranter til USA. Han spilte hovedrollen i «Mission:Impossible» på TV fra 1967 til 1973. Han var også Captain Clarence Oveur i «Hjelp, vi flyr». Se hans film-og tv-oversikt her.

Lance Henriksen
Henriksens far var norsk sjømann og er mest kjent for sin rolle i «Alien»-filmene som Bishop. Se hans film-og tvoversikt her.

Celeste Holm
Faren til Celeste var norsk. Holm ble Oscarnominert for sin rolle i «All About Eve». Se hennes film-og tvoversikt her.

Marilyn Monroe
Norma Jean Mortenson er en av verdens mest kjente personer, og kom fra en norsk innvandrerfamilie i USA. Her er hennes offisielle hjemmeside.

Harry Morgan
Morgan spilte hovedrollen i tv-serien «Dragnet» og var senere Sherman T. Potter i «M.A.S.H.» Les hans film-og tvoversikt her.

Piper Perabo
Perabo er av portugisisk og norsk avstamning og har spilt i filmer som «Coyote Ugly», «The Prestige» og «The Cave». Se hennes film-og tvoversikt her.

Saken fortsetter nedenfor.

HTML EMBED

Renee Zellwegger
Moren til Bridget Jones, Kjellfried Irene, ble født i Norge. Se hennes film-og tvoversikt her.

Musikere

Andrew Sisters
Denne sanggruppen som bestod av tre søstre hadde norsk-amerikansk mor. De hadde 113 hits på Billboard-listen - flere enn Elvis og Beatles. Les deres biografi her.

Beck
Becks bestefar, Al Hansen, ble født av norske foreldre. Beck har hatt 7 plater inne på Billboard-listen i USA. Hans bestefar Al Hansen var en meget kjent kunstner. Her er Becks offisielle hjemmeside.

Josh Groban
Josh har en norsk-amerikansk mor. Hans utgivelse «Closer» kom på førsteplass på amerikanske hitlister.

Peggy Lee
Fru Lee ble født som Norma Deloris Egstrom og er en av USAs mestselgende artister gjennom tidene. Hun ble også nominert til Oscar. Her er hennes offisielle hjemmeside.

Iggy Pop
James Newell Osterberg er en av verdens mest kjente punkartister, og skal visstnok ha norske aner på sin fars side. Her er hans hjemmeside.

Matt Sorum
Matthew William Sørum var trommis i Guns'n Roses. Her er hans hjemmeside.

Begge musikerne kan også skryte av norsk blod i årene.

Tom Waits
Moren til Waits (Alma Johnson McMurray) er av norsk avstaming. Waits er en av verdens mest kjente jazzmusikere. Her er hans hjemmeside.

Politikere

John Ashcroft
Den tidligere republikanske justisministeren i USA (2001-2005) hadde norske besteforeldre på morssiden. Ashcroft har tidligere vært guvernør i Missouri og senator fra samme stat. Les biografien hans hos det hvite hus her.

Fred G. Aandahl
Aandahl var republikansk guvernør i North Dakota fra 1945 til 1951 og senator fra 1951 til 1953. Aandahls foreldre var norske emigranter. Les biografien hans her.

Gene Amondson
Amondson var presidentkandidat i 2004, og stiller igjen i 2008 for Forbudspartiet, hvis fanesak er å forby alkohol. I 2004 fikk Amondson totalt 1.944 stemmer. Hans mor var norsk. Her er hans hjemmeside.

Elmer L. Andersen
Andersen var republikansk guvernør i Minnesota fra 1961 til 1963. Han var også eier og direktør i selskapet HB Fuller Company. Les hans biografi her.

Sigurd Anderson
Anderson var født i Arendal og emigrerte til USA da han var tre år. Han var republikansk guvernør i South Dakota fra 1951-1955. Flyplassen i Webster er oppkalt etter ham.

Elmer Austin Benson
Benson var guvernør i Minnesota fra 1937 til 1939, og var også senator. Hans representerte Bondearbeiderpartiet - som gikk inn i det demokratiske partiet i 1944. Les hans biografi her.

Theodore Christianson
Den 21.guvenøren i Minnesota fra 1925 til 1931 var av norsk avstamning, og var republikaner. Han satt også i kongressen for Minnesota. Les kongressens biografi her.

Orville Freeman
Den demokratiske Orville Lothrop Freeman var den 29.guvernøren i Minnesota. Han var landbruksminister under Kennedy og Lyndon B. Johnson.

Archie M. Gubbrud
Gubbrud var den 22.guvenøren i South Dakota. Han ble født i Norway, Lincoln i South Dakota. Han var republikaner.

Louis B. Hanna
Hanna var den 11.guvernøren i North Dakota, og republikaner. Hanna ble ridder 1.orden av St.Olavsordenen i Norge i 1914.

Hubert Humphrey
Humphrey var visepresident i USA under Lyndon Johnson. Humphrey var demokrat. Biografi hos kongressen.

Saken fortsetter nedenfor.

HTML EMBED

Harold Knutson
Knutson ble født i Skien, men flyttet til USA da han var 6. Han var redaktør og president i redaktørforeningen i Minnesota før han ble kongressmann for det republikanske partiet fra 1917 til 1949. Les hans biografi her.

John Moses
Moses ble født på Strand i Norge og flyttet til USA i 1905. Han ble den 22.guvernøren i North Dakota for demokratene.

Walter Mondale
Mondale var visepresident i USA under Jimmy Carter, og demokrat. Her er hans biografi hos kongressen.

Saken fortsetter nedenfor.

HTML EMBED

Knute Nelson
Knute var den 12.guvernøren i North Dakota for republikanerne. Han ble født på Voss. Les hans biografi hos kongressen her.

Ragnvald A. Nestos
Nestos var den 13.guvernøren i North Dakota for republikanerne og ble født i Norge. Her er hans biografi.

Allen I. Olson
Olson var den 28.guvernøren i North Dakota for republikanerne.

Floyd Bjørnstjerne Olson
Floyd var den 22.guvernøren i Minnesota for bondearbeiderpartiet. Les hans biografi her.

Ole H. Olson
Ole var den 18.guvenøren i North Dakota for republikanerne. Her er hans biografi.

Jacob Aall Ottesen Preus
Jacob var den 20.guvernøren i Minnesota for republikanerne. Her er hans biografi.

Karl Rove
Karl Christian Rove er regnet som en av strategene bak president Bush sine valgseire og politikk. Les en sak om Rove hos NY Times her.

Saken fortsetter nedenfor.

HTML EMBED

Andrew Volstead
Volstead var mannen bak forbudstiden i USA og var kongressmedlem fra 1903-1923 i USA. Her er hans biografi.

Earl Warren
Warren vard den 30.guvernøren i California, og senere leder for høyesterett i USA. Under hans styre i høyesterett var blant annet rettigheter for svarte og skillet mellom kirke og stat to viktige saker. Warren ledet også undersøkelsene rundt en mulig konspirasjon for å drepe Kennedy. Warrens far var norsk. Les mer om Warren her.

Kjendiser

CariDee English
Top Model-vinneren fra 2006 i USA har norske forfedre. Les mer om henne her.

Patti Hansen
Patti var en meget kjent modell på 70.tallet og giftet seg med Keith Richards i 1983. De har to døtre.

Belle Sorensen Gunness
Brynhild Paulsdatter Størseth som ble født i Selbu i 1859, ble kjent av en mindre glamorøs årsak: Hun er en av USAs mest kjente seriemordere. Les hennes historie her.

Carl Hiaasen
Hiaasen er forfatter og har gitt ut flere bestselgere. Her finner du hans hjemmeside.

Kira Kener
Kener er av norsk og vietnamesisk avstamning, og er tidligere en av USAs mest brukte pornofilmskuespillere. Her er hennes Myspaceprofil.

Richard Matheson
Matheson har skrevet blant annet bøkene I Am Legend og Hell House. Han er en av de mest leste fantasy og science fiction-forfatterne i verden.

Peter Straub
Straub er en av verdens mest kjente forfattere av skrekkbøker. Her er hans hjemmeside.

Leanne Tweeden
Leann er tidligere Playboymodell og er nå tv-personlighet i USA. Her er hennes offisielle hjemmeside.

Idrettsutøvere

John Anderson
Anderson ble født i Sarpsborg, og ble senere baseballspiller i USA. Han spilte baseball fra 1894 til 1908, og ligger fortsatt på flere rekordlister. Les hans statstikk i baseball her.

Walter Burkemo
Burkemo var en profesjonell golfer som var den yngste sønnen av 13 av norske foreldre. Bakkemo vant PGA-turen i 1953.

Boomer Esiason
Esiason var quarterback for Cincinnati Bengals fra 1984-1992(samt i 1997) og New York Jets 1993-1995. Her er hans offisielle hjemmeside.

Sonny Jurgensen
Jurgensen var querterback for Philidelphia Eagles og Washington Redskins og er i Pro Football Hall of Fame. Les mer om ham her.

Werner Nilsen
Werner ble født i Skien, og flyttet til USA i 1926. Han har fortsatt rekorden for flest mål i fotball i USA (dvs. soccer), og spilte på USAs landslag under vm i 1934. Her er hans profil på Hall of Fame of Soccer.

Sondre Norheim
Sondre Auverson flyttet fra Morgedal til USA i 1884 og er en av pionerene innenfor telemark. Her er en side om hva han gjorde.

John Garrett Olerud
Olerud er tidligere first baseman i baseball. Her er hans profil hos ESPN.

Knut Rockne
Knut Kenneth Rockne skrev Nettavisen om 5.mars. Les hans biografi her.

Babe Zaharias
Mildred Ella Didrikson Zaharias er regnet som en av de største kvinnelige idrettsutøverne i USA gjennom tidene. Hun vant to gullmedaljer i OL (hekkeløp og spydkast). Hun spilte også golf og basketball.

Andre

Christian B. Anfinsen
Anfinsen hadde norsk-amerikansk bakgrunn og vant Nobelprisen i kjemi i 1972. Her kan du se hans patenter i USA.

Earl Bakken
Bakken startet selskapet Medtronic som laget den første bærbare pacemakeren. Her er hans hjemmeside.

Norman Borlaug
Borlaugs forfedre reiste til USA i 1854, og kom opprinnelig fra Leikanger. Han er vinner av Nobels fredspris, Presidential Medal of Freedom og Congressional Gold Medal i USA. Bakgrunnen er hans arbeid med matproduksjon i utviklingsland. Les om The Borlaug Institute her.

Douglas Engelbart
Engelbart fant opp datamusen og har norske immigranter i sin familie.

Ole Evinrude
Evenrudstuen, som han egentlig het, kom til USA som femåring. Han fant opp den første gode påhengsmotoren, derav merkenavnet Evinrude.

Andrew Furuseth
Furuseth ble født i Romedal i Norge, og kom til USA i 1880. Han ledet i flere fagforeningsarbeid for sjømenn i USA og stod bak fire store reformer.

Matt Groening
Simpsons-skaperen har norske forfedre. Det går også sterke rykter om at Mr.Burns er basert på en relativt kjent norsk forretningsmann som har gjort klokkebusiness i USA. Les hans biografi her.

Einar Haugen
Haugen var professor ved Harvard og en av pionerene i arbeidet med å studere norsk-amerikanere. Les om hans arbeid hos Harvard her.

Hans Christian Heg
Heg var brigadekommandør under borgerkrigen i USA for nordstatene. Når krigen brøt ut ble han kommandant for 15th Wisconsin Volunteer Regiment, som ble kalt «skandinavene.» Det er statue av Heg i Madison og Norway i Wisconsin. Les mer om Heg her.

Hilton-klanen
Paris, Conrad, Nicky og kompani er etterkommere av nordmenn. Her Hilton-gruppens hjemmeside.

Ted Nelson
Theodor Holm Nelson er sønn av Celeste Holm, og en av de som fant opp hypertekst. Her er hans hjemmeside.

Egil Krogh
Krogh var advokat og en av Nixons Watergate-medhjelpere. Han ble sendt i fengsel for sin befatning med saken. Det var Krogh som godkjente Watergate-innbruddet.

Ernest O. Lawrence
Lawrence vant Nobelpriseni fysikk i 1939 og jobbet på Manhattan-prosjektet som laget den første atombomben.

Eliott Ness
Ness var en av The Untouchables som kjempet mot Al Capone. Han var sønn av to norske bakere. Her er FBIs fil på Ness.

Kenneth Harry Olsen
Ken Olsen, som han er mer kjent som, var en av folkene bak selskapet Digital (DEC) - som fusjonerte med HP i 2007. Han er mest kjent for sitatet: - Jeg ser ingen grunn for å ha en datamaskin hjemme. Her er hans profil på National Inventors Hall of Fame.

Lars Onsager
Onsager vant Nobelprisen i kjemi i 1968, og ble født i Oslo. Han flyttet til USA i 1928. Her er hans biografi hos Nobelprisen.

Charles John Pedersen
Pedersen vant Nobelprisen i kjemi i 1987. Her er hans biografi hos Nobelprisen.

Canute Peterson
Knud Pedersen, som han egentlig het, ble født i Bergen og var en av lederne for mormonerne i USA.

Sally Kristen Ride
Ride var den første amerikanske kvinnen i rommet. Her er hennes hjemmeside.

Charles M. Schulz
Mannen bak knøttene hadde norsk mor. Her er hans hjemmeside.

Karsten Solheim
Solheim ble født i Bergen, men hans familie flyttet til USA da han var ung. Solheim står bak merket Ping i golf og Solheim-cup.

Vet du om noen norsk-amerikanere? Bruk kommentarfeltet under.