RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: BananaStock RF (Getty Images/BananaStock RF)

Se hvor vanlig det er med sex på kjøkkenet

Sist oppdatert:
- Mat og sex henger sammen, sier ekspert.

En ny, stor kartlegging av nordmenns kjøkkenvaner viser at kjøkkenet er det nye allrommet, som brukes til langt mer enn bare matlaging, ifølge en fersk befolkningsundersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av IKEA.

Sex på kjøkkenet
Blant de yngste er kjøkkenet en viktig sosial møteplass – over halvparten av de spurte mellom 16 og 24 år har hatt fest på kjøkkenet. Undersøkelsen viser også at hele 1 av 6 av bruker kjøkkenet til seksuell aktivitet. Mest ivrige er de mellom 25 og 34 år. I denne aldersgruppen er det 27 % som har brukt kjøkkenet som amorøs arena.

- Mat og sex henger sammen. Det handler om å bruke sansene. Det er sexy å sitte og pille det ene laget etter det andre av en artisjokk, hvor du deretter dypper det i dressing og sutter det i det. Eller nippe til tapas, som kan spises med fingrene, sier sexekspert Joan Ørting til Ekstrabladet.

Hun mener du skal lete godt etter de riktige matvarene før dere starter den heftige sexakten på kjøkkenet.

- Velg småbutikker, finn en god vin, gå sammen til fiskebutikken eller slakteren, velg ut deres favoritter, og finn en god hjemmelaget sjokolade i en delikatessebutikk.

Mat fra bunnen
Uansett hvilke aktiviteter som bedrives, er hovedpoenget i undersøkelsen at nordmenn bruker mye tid på kjøkkenet. Mer enn 3 av 5 bruker mellom 1 og 5 timer på kjøkkenet i løpet av en gjennomsnittlig dag, og kvinner oppholder seg mer på kjøkkenet enn menn.

Over halvparten lager mat fra bunnen av mellom 2 og 6 ganger i uken. Nesten 3 av 5 kvinner mener de selv er sjefen på kjøkkenet, mens bare litt over en tredjedel av mennene svarer at det er de som er kjøkkensjefen i husholdningen.

I mange hjem er matlagingen en felles innsats, særlig blant de yngre - nesten 3 av 10 i aldersgruppen 16 til 24 år svarer at oftest flere i husholdningen lager mat sammen til hverdags.

Unge åpner opp
Felles for alle landsdeler er at det har blitt mer vanlig å åpne opp kjøkkenet, særlig blant den yngste delen av befolkningen. 2 av 5 mellom 16 og 24 år, og 1 av 3 mellom 25 og 34 år har åpen kjøkkenløsning hjemme. Mindre vanlig er dette blant de fra 45 år og oppover, og her er den mest populære kjøkkenløsningen kjøkken i et eget rom.

Andre vanlige kjøkkenaktiviteter utenom matlaging:
- Mer enn 7 av 10 har brukt kjøkkenet til sosialt samvær. De yngre i større grad enn eldre: Mer enn 4 av 5 (83%) mellom 16 og 2 år, og bare 3 av 5 (61%) av de på 55 år og eldre bruker kjøkkenet til sosialt samvær.

- Halvparten av de spurte har brukt kjøkkenet til oppholdsrom, og nesten halvparten (44%) har brukt kjøkkenet til hjemmekontor/lekser/studier.

- Kreative utfoldelser/hobbyer er også en populær aktivitet på kjøkkenet.45% av kvinnene og 35 % av mennene har brukt kjøkkenet til dette.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere