RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se kokkens mattips

Få oppskriftene til 17. maifesten her.

Fylt svinenakke
1 hel utbeinet svinenakke
300 g soltørkede tomater
300 g rød Pestoost
Panneres i rød peppermix

Fremgangsmåte:
Bein ut en hel svinenakke eller spør oss. Med kniven fileteres steika slik at du får et jevnt og flatt stykke kjøtt. Legg på tomat og ost lagvis. Stykket rulles og bindes med hyssing. Paner hele rulladen med rød peppermix eller tacokrydder. Kan skjæres i porsjoner eller stekes hel. Helsteking tar ca 1 t 20 minutter på 150 °C . Porsjonsstykker stekes som en biff i panne. Husk at anbefalt kjernetemperatur på svinekjøtt er 70 °C.

Må nytes med en gang.

Grov leverpostei
400 g okse eller svinelever
150 g okse eller svinekjøtt
250 g lettsaltet sideflesk
3 sjalottløk
2 ansjosfileter
1 ts pepper
1 ts allehånde, malt
2 ts sukker
3 ss ansjoslake
2 ts salt

Fremgangsmåte:
Rens lever for hinner og årer, og skjær den i store biter. Kutt kjøtt, flesk (flesket må ikke ha svor) og løk grovt, og kjør det til en jevn og fin masse i en foodprossesor sammen med krydder og ansjos. Fordel leverposteien i to brødformer. Stekes i ovnen på 175 °C i 55 minutter (til kjernetemperaturpå 70 grader). La leverposteien sette seg litt på kjøl før du skjærer i den.

Cabaret
4 egg
2 pk. aspik (lys buljong-gelé)
1 bunt frisk grønn asparges
200 g kjøtt fra kongekrabbe
200 g ferske reker
ca. 400 g hvit kokt fisk i biter
1 bunt dill
1 purreløk
1 gulrot

Fremgangsmåte:
Lag aspik som anvist på pakken og avkjøl noe. Ha litt aspik i bunnen på en avlang brødform eller kakeform som rommer 1 1/2 l og la det stivne. Forvell asparges gullerot og hvit fisk. Avkjøl. Del aspargesen i to og lag et pent mønster med asparges, fisk og to av eggene delt i skiver på langs. Ha reker/kongekrabbe og eggskiver rundt på sidene av formen slik at det er pent ut når kabareten hvelves. Fordel halve egg og resten av fyllet i formen. Hell over aspik, slik at alt er dekket. Sett kaldt til den har stivnet. Dypp formen et øyeblikk i varmt vann før du hvelver den over på et fat. Server med remulade.

Gravet laks
2 laksefilet med skinn a ca 600 g
60 g salt
40 g sukker
4 ss nykvernet pepper
1 bunt frisk dill

Sennepsaus:
4 dl majones. (4 eggeplommer og matolje. Salt og pepper)
1 dl sennep (en normal sterk type)
1/2 løk (finkuttet)
1 bunt dill

Fremgangsmåte:
Strø salt/pepper og sukkerblandingen over kjøttsiden på filetene. Legg disse med kjøttsiden mot hverandre i en bakke. Ha frisk dill over på toppen. Legg et lett press på laksefiletene. Filetene må snues etter 2 døgn på kjøl. Etter 4 døgn er gravlaksen ferdig. Det anbefales å fryse gravlaks før man spiser den. Ønsker man andre smaker i fileten, er det bare fantasien som setter grenser. Akevitt, nøtter, multer. Tilsette den smaken du ønsker. Kreativitet er moro. Bland ingrediensene til sennepssausen og server med fisken.

Valnøttbrød
400 g valnøtter
3 dl olivenolje
1 liter H-melk
1 iter vann
3 dl mørk sirup og 2 ss sukkerkulør
50 g gjær
Salt og pepper
Ca 2 kg hvetemel, eller til passe deig

Fremgangsmåte:
Varm melk og vann til ca 40 grader. Løs opp gjær i blandingen. Tilsett sirup, sukkerkulør og olivenolje. Ha i knuste valnøtter. Bland inn 2 ts salt og litt pepper i melet. Her skal melet siktes i deigen under elting. Når deigen slipper bollen er det passe mel mengde. Deigen heves ca 1 time under gode lune forhold. Bak deigen ut til tre emner og legg de over i tre brødformer. Pensle med eggeplommer og etterhev. Stek brødene i ca 40 minutter på 180°C.

Tips: For å sjekke om brødene er ferdig ta de ut av formen og bank på undersiden. Er det en hul lyd er der ferdige. Til fest kan du bake ut brødene som fletteloff og strø grovkuttede valnøtter på toppen før etterheving.

Terjes 17. maikake
1 stor sukkerbrødbunn ( Kjøpes hos Ultra)
8 dl Fløte
200 g sukker
200 g bringebærsyltetøy
1 boks fersken
500 g jordbær (ferske jordbær får du hos Ultra)

Fremgangsmåte:
Del bunnen i to og dynk begge deler med rikelig av laken fra ferskenen. Stivpisk krem av fløte og sukker. Bland 4 dl av kremen med bringebærsyltetøy. Smør bringebærkremen på det første laget og legg fine skiver av fersken på kremen. Legg på det andre lokket. Bred ett tynt lag med krem på toppen og sprøyt fine kremrosetter rundt hele kaka. Toppen pyntes med friske jordbær, blåbær og norske flagg.

Eggedosis
5 egg
300 g sukker

Fremgangsmåte:
Egg og sukker piskes til tykk masse.

Eggedosis for voksne: tilsett litt cognac eller egglikør. Må nytes med en gang.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere