(Avisa Nordland): Da de rundt 100 elevene i 8. klasse på Alstad ungdomsskole fikk sine karakterer for første gang for en uke siden, fulgte det med et brev som går som en farsott på sosiale medier.

Blant annet har lærerne skrevet at "disse karakterene viser ikke hvor utmerket og unik du er" og at "disse karakterene viser ikke at du er en god venn eller at du er flink til å passe dine søsken. De viser ikke at du danser med de kuleste bevegelsene eller at du sprer glede til dine omgivelser med ditt nydelige smil."

Brevet slår også fast at karakterene ikke viser om de er omsorgsfull eller omtenksom eller at du hver dag gjør ditt aller beste.

- Disse egenskapene blir du aldri testet i på en prøve, heter det i brevet.

Du kan lese hele brevet nederst i saken.

Respons

- Responsen har vært enorm.

Det sier rektor Erling Eiterjord ved Alstad ungdomsskole til an.no.

Det var lærerne på 8. trinnet som ønsket å gi elevene noe ekstra da de skulle få sine første karakterer.

- Dette er første gang elevene får karakterer, og de var selvfølgelig spente og har hatt stort fokus på nettopp resultatene. Og det ønsket lærerne å tone ned, og få fram at det ikke er karakterene som viser hvor bra et menneske er. Vi vet at om elevene skal lære, så må de føle seg trygg og ivaretatt, sier han.

Det er ikke første gang noe som dette er gjort. Alstad ungdomsskole var nemlig inspirert av en barneskole i Queensland i Australia, som sendte ut et brev til alle tredjeklassingene før de skulle ta en kartleggingsprøve for første gang.

- To av våre lærere ut at noe lignende kunne gjøres med våre elever, og de lagde en norsk versjon tilpasset Alstad ungdomsskole.

Og rektoren syns dette er et veldig godt initiativ.

- Det er både bra og viktig. Dette understøtter en del av det vi jobber med når det kommer til at vi skal ha et trygt og godt læringsmiljø med gode relasjoner, sier Eiterjord.

Og han er sikker på at dette ikke er det første kullet som kommer til å få brevet.

- Men en ting er brevet. En annen ting er tanken bak, at man skal se hele mennesket. Det er så mye i livet som er viktigere enn karakterer.

Hele brevet

Under kan du lese hele brevet:

Nå har du fått ditt første karakterkort her på Alstad ungdomsskole. Før du ser på karakterene dine, er det noe viktig du må være klar over.

Disse karakterene viser ikke hvor utmerket og unik du er

Disse karakterene viser ikke at du er en god venn eller at du er flink til å passe dine søsken. De viser ikke at du danser med de kuleste bevegelsene eller at du sprer glede til dine omgivelser med ditt nydelige smil.

Karakterene viser ikke at du er omsorgsfull eller omtenksom eller at du hver dag gjør ditt aller beste. Disse egenskapene blir du aldri testet i på en prøve.

Disse karakterene viser bare hvordan du har gjort det i de ulike fagene, med de forteller ikke alt. De sier ingenting om at du kanskje har utviklet deg eller forbedret deg på et område du kanskje syns var vanskelige tidligere. De kan ikke fortelle at du lyser opp dagen for læreren din. De kan ikke fortelle hvor fantastisk spesiell du er.

Se på karakterene og les framovermeldingene fra oss, men husk: Det er ingen prøver eller tentamener som kan vise alle de fine egenskapene du har, som gjør deg til akkurat den personen DU er.

Hilsen lærerne dine på 8. trinn

Les flere nyheter på Avisa Nordland sine nettsider her!