Gå til sidens hovedinnhold

Se Nokias vårslepp

TV 2 Nettavisen har sett og prøvd Nokias nye og beryktede mobiltelefoner. Se alle nyhetene her.

Vpn står for Virtual Private Network. Det er noder på internett som kommuniserer seg i mellom og benytter krypteringsteknologi slik at trafikken mellom nodene ikke kan leses av uautoriserte brukere, som om nodene var knyttet sammen via et privat nettverk. VPN gjør det mulig for arbeidstakere i en bedrift å sitte hjemme og viaiInternett koble seg opp mot bedriftens interne lokalnettverk, slik du har full tilgang til bedriftens nettverk som om du sitter på arbeidsplassen. Kilde: PC World Norge.

Nokia har mistet markedsandeler i det siste, og er blitt forbigått av andre leverandører med et mer spennende design. Det har finnene tydeligvis tenkt å endre på, og lanserte mandag ettermiddag en hel haug med telefoner og dingser. Og det er tydelig at Nokia mener alvor, for her var det mye spennende å spore.

Tre umts-telefoner, oppgradert design, mange nye funksjoner, blant annet vpn, som retter seg mot businessmarkedet – vi gleder oss til å få testet disse nye modellene bedre.

Nokia 6260 - vippetelefonen
Denne råkule telefonen er en skikkelig smarttelefon med innebygd kamera og video-opptaker, nettleser, e-post og ikke minst, støtte for vpn.

Dette er en telefon rettet mot businessegmentet, men alle som er interesserte i avanserte dingser bør ta en titt på 6260.

I tillegg til å være dyttet full av funksjoner, har denne mobilen også et helt nytt design fra Nokias side. Klappen på telefonen kan ikke bare vippes opp, men også vris slik vi har sett det før fra blant andre Samsung og LG Electronics. Det gjør at 6260 minner litt om et bittelite digitalt videokamera. Det eneste som er synd, er at Nokia ikke har dyttet et bedre kamera inn i denne mobilen. 0,3 megapiksler blir ganske puslete når nå flere av Nokias nyere telefoner nå kommer med kamera over én megapiksel.

Nokia satser hardt på å businessbiten, og er en av de første leverandørene som kommer med en mobil vpn-klient som gjør at du enkelt kan koble deg opp mot datasystemene på jobb, om du vil sjekke e-posten din eller jobbe mot spesielle applikasjoner.

Den har støtte for ”ekte” internett, du kan altså gå inn på vanlige nettsider og slipper de enklere wap-sidene, og for å få bedre minne kan du koble til multimedia minnekort som kan gi deg lagringsplass opp til 1 GB.

Telefonen skal lanseres til høsten, og kommer til å koste rundt 4.000 kroner inkludert moms.

Verdens minste 3G-telefon – Nokia 6630
Denne bittelille umts-terminaler er beregnet for bruk i det nye høyhastighetsnettet som er i ferd med å bli standard rundt i Europa. Her til lands lanserer Telenor sitt 3G-nett i høst.

6630 er konstruert for hurtig databehandling. Det betyr at du kan sende og motta e-post mye raskere på mobiltelefonen din i dag, og surfing på internett blir en lek.

Nokias nye umts-terminal har et digitalkamera på 1,3 megapiksler innebygd, og en masse funksjoner for å forbedre og redigere bildene du tar. Med 1,3 megapiksler kan du ta bilder i normal størrelse og bra kvalitet, noe som med de tidligere kameratelefonene ikke var mulig.

Du trenger heller ingen PC for å ha glede av det forbedrede mobilkameraet, du kan enten sende bildene direkte fra mobilen til Kodak eller Fujifilm, og få papirutskrifter sendt i posten, eller du kan overføre bildene direkte til en fotoprinter som har støtte for Blåtann.

6630 har i tillegg mp3-spiller, støtte for ekstra multimediakort som gjør at du kan utvide minnet opp til 1 GB, innebygd RealOne-spiller for avspilling av video, vpn-klient og støtte for videokonferanse.

For at sistnevnte skal fungere i en businessammenheng er det viktig at personen i andre enden kan se ansiktet på den som sitter på andre enden av linjen. Det har Nokia løst ved å tilby en dokkingstasjon med et kamera montert.

Dokkingen får strøm via kabel og fungerer dermed ikke fullt ut mobilt, men på den andre siden tapper ikke videokonferansen telefonen for strøm, slik problemet har vært på mange andre terminaler.

I tillegg til å støtte umts/3G, er 6630 også optimalisert for Edge som kommer til Norge nå til høsten.

Telefonen kommer i fjerde kvartal, altså i tide til julegaverushet, og kommer til å koste rundt 5.000 kroner.

Nokia 2650 – inngang til klapptelefonverdenen
Nokia har endelig skjønt at mange synes klapptelefondesignet er kjempespennende, og lanserer sin første klappmobil i nedre del av prissegmentet. Fra før har finnene lansert motetelefonen 7200, men med en pris på rundt 4.500 kroner var dette ikke akkurat noe for nybegynnerne.

Utenpå likner 2650 litt på Sony Ericssons populære Z200 og Z600 – avrundede former, litt lubben i lukket tilstand og ingen synlig antenne gir telefonene en litt ”Ole Brum”aktig look. Åpner du 2650 er derimot designet helt annerledes. Et cover av myk, hvit plastikk dekker hele telefonen, inkludert klappen, og gjør at telefonen ser mye lengre ut enn den egentlig er. Designeffekten fører tankene tilbake til 70-tallets versjon av futurisme, og Austin Powers dukker opp i bakhodet. Mobilen kommer i fargene rødt, sølv, brunt, sort, røykgrå.

Rent funksjonsmessig bærer 2650 preg av å være ment for massene, men telefonen har alt en mobil bør ha i dag – bortsett fra innebygd kamera. Ikke mye nytt i denne telefonen, med andre ord. Java, mms, wap, kalender og tidsstyringsfunksjoner er med og gjør 2650 til en grei nybegynnertelefon for deg som ikke har bruk for de mest avanserte funksjonene og som ikke bryr deg om å ha muligheten til å ta bilder med mobilen din.

Mobilen kommer i salg i tredje kvartal, men prisen er ennå ikke kjent.

Nokia 2600 – klassisk Nokia
Denne mobilen har mange av de samme funksjonene som klapptelefonen 2650, men pakket inn i et mer klassisk Nokia-design. Heller ikke denne telefonen er beregnet for deg som vil ha datatilgang over mobiltelefonen, men som foretrekker å bruke telefonen til å ringe med. I tillegg har 2600 en regnearkfunksjon som skal hjelpe deg å holde styr på kostnadene når du er ute og farter, men det spørs om det ikke er enklere å samle på kvitteringene i stedet.

Mobilen kommer i salg i tredje kvartal, men prisen er ennå ikke kjent.

Nokia 6170 – klapptelefon med kamera
Med denne mobilen kjører Nokia et framstøt mot mellomsegmentet – de som vil ha litt flere funksjoner og raskere oppkobling i telefonen, men som ikke trenger en full smarttelefonterminal.

6170 kjører øpet fullt ut med børstet stål.

- Det stilles høye krav til folk i dag, livet skal balanseres riktig mellom jobb og fritid. Målet med kameratelefonen 6170 er at travle mennesker skal få mest mulig ut av hverdagen, sier Mikael Färjsjö, markedsdirektør for Nokia Mobil i Skandinavia.

Denne klapptelefonen lar deg synkronisere kalenderen og kontaktene fra PC-en til mobilen din, den har Edge-støtte, mms, kan streame video i sanntid og gå opp på internett.

Telefonen kommer i butikkene til jul, og vil koste rundt 2.500 kroner.

De fire ekstraproduktene
For å få mest mulig utbytte av alle funksjonene i de ulike telefonene, lanserte Nokia også flere ekstraprodukter.

Et av de mest nyttige er nok Nokia Wireless Keyboard, et fullt tastatur som kan brettes i to og omtrent puttes i lomma. Tastaturet kobles til de kompatible telefonene via Blåtann, og gjør at du kan skrive presentasjoner, sms, dikt og fanteri eller regne i Excel på mobilen din.

Tastaturet er utviklet for de som bruker tekstfunksjonene i telefonen mye, og er drevet av to AAA-batterier som gir 50 timers batterilevetid.

Det veier bare 190 gram, og måler 262 x 87 x 13 mm i utbrettet tilstand, og 133 x 87 x 19 mm sammenklappet. Tastaturet kommer med norsk tegnsett, og er ventet i fjerde kvartal. Pris uten moms kommer til å ligge på rundt ? kroner.

For de som liker å ha musikken sin liggende på telefonen lanserer Nokia en oppdatert versjon av sin Music Stand. Denne lille dingsen med innebygde høyttalere gir bedre lydkvalitet til Nokia-mobiler som har mp3-spiller og/eller radio. Music Stand er oppladbar, og du kan bruke den til handsfree betjening i videokonferanser. 600 kroner uten moms.

Som nevnt ovenfor lanserer Nokia også en videokonferanseløsning til mobiltelefonen din, med en egen dockingstasjon med innebygd kamera som gjør at konferansen ikke trekker strøm av telefonen din. Konferansedokkingen må nemlig kobles til strøm, noe som gjør at du ikke kan ha videokonferanse ”on the go”.

Pris?
Det siste tilbehøret Nokia introduserte var en ekstern blits som kan kobles på kompatible mobiltelefoner. Slik kan du få enda bedre bildekvalitet på megapikselkameraet i mobiltelefonen din.

Så gjenstår det å se om alle disse nyhetene kan bringe Nokia opp av hengemyra, og får det til å rulle inn cash og markedsandeler hos finnene.

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley