RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se nordlyset fra verdensrommet

Foto: NASA (Reuters)
Sist oppdatert:
Slik arter nordlysfenomenet seg fra verdensrommet. Se bilder og video.

Astronauten André Kuipers vekker igjen begeistring med bilder fra verdensrommet. Denne gangen har han fanget nordlysfenomenet.

Slynger ladninger mot jorda
- Kjempestormer på sola de siste dagene, har gitt mange elektriske utladninger som slynger elektroner og protoner mot jorda. Det er når disse partiklene kolliderer med gassene i jordas atmosfære at vi kan observere nordlyset på vår halvkule og sørlyset på motsatt side, forklarer forsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter til Nettavisen.

Hvor kan du se nordlyset? Se varselet for i kveld her

Bølge av grønt lys
Den nederlandske astronauten André Kuipers, som befinner seg om bord på den internasjonale romstasjonen ISS, lastet lørdag opp et bilde av sørlyset over Australia og Antarktis. Det viser en bølge av grønt lys over vår klode med deler av romstasjonen i forgrunnen.

- Romstasjonen har et kamera som tar noen fantastiske bilder av dette fenomenet. Vi ser hvordan lyset danser og vrir på seg i en høyde på 80 til 200 kilometer. Noen ganger når det høyere. Det er jordas magnetfelt som skaper disse bevegelsene, sier forsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter til Nettavisen.

- Så nordlyset over Dombås
Han forteller at det har vært høy nordlysaktivitet over Norge de siste dagene.

- I forgårs natt så vi nordlyset her på Dombås, hvor jeg befinner meg nå, og i går kveld var det over Midt-Norge. Men vi var uheldige siden kjempestormen traff jordas magnetfelt mens det var dag her. Dermed var det Australia og New Zealand som fikk først uttelling denne gangen, forklarer.

VIDEO: Se NASAs video med nordlys og sørlys på space.com.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere