*Nettavisen* Nyheter.

Se og hør det samme som landets ledere

Foto: (NHO)

Nå er det duket for årets store samlingsstund.

09.01.13 16:18

Onsdag er det klart for Norges største årlige møteplass for lederne i politikk og næringsliv, nemlig NHOs årskonferanse.

Årlig deltar cirka 1.300 bedriftsledere, ledere i offentlig sektor, toppolitikere, akademikere og eksperter.

Konferansen sparkes i gang i Den norske Opera klokken ni, og du kan følge det hele direkte her

Les også: - Det skal mer enn en kule til for å stoppe en trønder

Norges framtid som ledende energinasjon er tema for NHOs årskonferanse 9. januar, med «Oppdrag energi» som overskrift.

Personene soom skal holde foredrag er blant annet Erna Solberg, fabrikksjef i Forskerfabrikken Hanne Finstad, konsernsjef i Statoil Helge Lund, olje- og energiminister Ola Borten Moe, administrerende direktør i NHO Kristin Skogen Lund, statsminister Jens Stoltenberg og president i NHO Heine Wang.

Stoltenberg advarer
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vender tommelen ned for fri utveksling av kraft med Europa.

Statsministeren støtter Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) i at økt eksport av kraft til Europa vil være både lønnsomt og fornuftig, men advarer mot ubegrenset utveksling av strøm med kontinentet. At Norge kan være Europas grønne batteri er ikke en ny tanke, framholdt Stoltenberg, men la til at alt skal gjøre med måte.

- Jeg advarer mot de nyfrelstes tro på et frislepp av krafteksport. Det kan svekke norsk kraftbalanser og føre til høyere priser, både for forbrukerne og den kraftintensive industrien, sa Stoltenberg da han talt.

Les også: Jens vet nok om Lofoten

NHO-direktør Kristin Skogen Lund har tatt til orde for stor utbygging av overføringskapasitet til Europa, slik at et stort, ventet kraftoverskudd kan skape store inntekter når fornybarutbyggingen tar fart.

- Vi vil sannsynligvis få kraftoverskudd i Norge i normalår. Vi er i gang med å bygge en fjerde kabel til Danmark, samtidig som vi bygger kabler til både Tyskland og England, sa Stoltenberg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Diskuteres på Twitter
På sosiale medier som Twitter går debatten knyttet til konferansen. I venstremargen kan du følge alle utspillene, men her kommer det et lite utdrag.

- En ting kan Norge lære av Tyskland. Politiske ambisjoner! 50 års perspektiv på energipolitikken, skriver Lars Andresen som jobber hos Norges Geotekniske Institutt.

Marius Gjerset hos miljøorganisasjonen Zero mener at man både kan sende strøm ut av landet og bygge norske bedrifter.

- Ingen motsetning mellom krafteksport og industriutvikling. Fremtidig kraftoverskudd gir mulighet for begge, skriver han.

Gjermund Løyning hos Energi Norge mener at regjeringen taler med to tunger.

- Regjeringen ikke helt enig med seg selv om vi får kraftoverskudd eller ikke. Stoltenberg ser noe som Borten Moe lukker øynene for, er hans beskjed.

Milliardær Johan H. Andresen etterspør flere fagfolk.

- Ola Borten Moe mener industrien har fått det den har bedt om å bør nå investere. 1000 nye ingeniører hadde også vært kjekt, er hans beskjed.

5397

Slips i sentrum
Som med alt annet er det også her noen som vil være morsomme.

Og dagens snakkis er intet mindre enn et slips! Nærmere bestemt et florainspirert slips som henger rundt halsen til olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Tidligere stortingspolitiker Karita Bekkemellem har følgende beskjed:

- Bra av Borten Moe. Spørs om motepolitiet ville sagt det samme om slipset.

Klikk på bildet for å forstørre.

En som svarer Bekkemellem er AUF-leder Eskil Pedersen, som liker det han ser.

- jeg har samme slips! Kult norsk design:)

Men de er langt fra alene om å fokusere på slipset.

- Where have all the flowers gone? Ut frå feeden frå #NHO2013 virkar det som svaret no er klart: Slipset til Ola Borten Moe, skriver ordføreren i Eid, Alfred Bjørlo.

- Jeg skjønner at Twitter er viktig og at #NHO2013 er en viktig fonferanse når det mest er snakk om slipset til han Ola, skriver Eirik Chr. Æsøy.

Moteekspert Ida Elise Eide Einarsdóttir, fra Vixen, synes at slipset er typisk norsk.

- Bunadsslipset er ikke noe nytt. Vi har allerede sett det på kjendiser som Magne Furuholmen, Kåre Magnus Berg og Peter Peters, men litt morsomt er det jo at det også dukker opp i politikken og det på selveste årskonferansen. Det er litt typisk norsk å like dette, men det er ikke til å stikke under en stol at det er litt nostalgisk, nasjonalromantisk og flott. Om ikke high fashion, så en fin måte å hente opp elementer fra den norske kulturarven på en ny og original måte, sier Einarsdóttir, til Nettavisen NA24.

Og for de som måtte lure er det et bunadsslips laget av Sptzbrgn.

- Urettferdig kritisert
Moe selv mener at han blir urettferdig kritisert

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) benekter at han nedprioriterer fornybar kraft til fordel for olje- og gass.

- Jeg har fått for mye urettferdig kritikk for å være for opptatt av olje og gass. Jeg har aldri ment at det har vært enten eller, men både og. Kritikerne bør se på hva vi faktisk gjør istedenfor å kritisere at vi tar oss av olje- og gassvirksomheten som er så viktig for Norge, sier Ola Borten Moe til NTB.

Da han talte på årskonferansen til Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) onsdag, viste han fram nye tall som viser at det er gitt rekordmange konsesjoner til utbygging av fornybar kraftproduksjon. Og nye konsesjoner skal gis etter hvert som Norge tar sin andel av fornybarutbyggingen som følge av innføringen av de grønne sertifikatene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men selv om man forventer kraftoverskudd på litt lengre sikt, er det norske potensialet for leveranser av ren kraft til Europa, begrenset. Gass er en del av den europeiske løsningen, ikke problemet, framholder statsråden.

- Selv innenfor todagersmålet, legger EU opp til nesten like stor bruk av fossil kraftproduksjon som nå. Gass kan i så måte erstatte kull for å få ned utslippene, slik vi ser er tilfellet i USA, sier han.

Private tar kraftkronene
Fritt salg av kraft til Europa vil føre til høyere priser for norske forbrukere og bedrifter, advarer Jens Stoltenberg (Ap).

Statsministeren hevder dessuten overfor NTB at Høyres ønske om å la aktører bygge overføringskabler til kontinentet, vil kanalisere inntektene fra krafteksporten bort fra forbrukerne og mot kabeleierne.

- I dag er det Statnett som eier kablene, og som bruker inntektene fra krafteksporten til å redusere nettleien. Hvis private slipper til, slik Høyre ønsker, vil inntektene tilfalle dem og føre til enda høyere priser for forbrukerne, sier Stoltenberg.

Da han talte til årskonferansen til Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), vendte han tommelen ned for det han kalte «frislepp av krafteksporten». Riktignok kommer Norge etter alt å dømme til å sitte med et stort overskudd av fornybar energi i tiårene som kommer, og mye av dette skal selges ut av landet, men statsministeren advarer mot å åpne slusene på vidt gap.

Advarer mot frislepp
- Jeg advarer mot de nyfrelstes tro på et frislepp av krafteksport. Jeg har inntrykk av at noen mener at jo mer krafthandel med utlandet, jo bedre. Det er feil. Vi må gjøre det på en balansert måte, sier han.

NHO-direktør Kristin Skogen Lund har tatt til orde for stor utbygging av overføringskapasitet til Europa, slik at et stort, ventet kraftoverskudd kan skape store inntekter når fornybarutbyggingen tar fart. Hun ser for seg at Norge kan eksportere vannkraft når etterspørselen ute er størst, og importere vind- og solkraft når europeerne må selge billig fordi de ikke klarer å bruke all kraften selv.

Statsministeren mener imidlertid at prisene vil skyte i været med en slik strategi, ikke minst i lengre perioder med underskudd på kraft, for eksempel hvis Tyskland stenger ned atomkraftverkene. Det vil riktignok føre til større inntekter for leverandørene, bekrefter han, men også høyere priser for forbrukerne og kraftintensiv industri.

- Men vi snakker ikke om krafthandel eller ikke. Vi har allerede betydelig krafteksport, og har fattet vedtak som kommer til å bety en kapasitetsøkning på 50 prosent. Men vi må gå skrittvis fram, sier han.

- Ingen sier frislipp
Høyre-leder Erna Solberg er oppgitt over inntrykket hun opplever at statsministeren forsøker å skape ved å snakke om frislipp. Hun hevder Høyre aldri har tatt til orde for noe frislipp, slik Stoltenberg framstiller det.

- Ingen snakker om frislipp. Men hvis vi skal klare å realisere fornybarpotensialet vårt, må det bygges større overføringskapasitet. Høyre mener det er fornuftig å ikke legge all risikoen for utbyggingen på staten igjennom Statnett, men la private investorer være med og finansiere den, sier Solberg til NTB.

Hun hevder også å ha støtte i «en undersøkelse som arbeidslivsorganisasjoner som LO har vært med på å finansiere». Undersøkelsen gir ikke støtte til antakelsen om at økt eksport vil føre til høyere kraftpriser.

Det synes uansett å være bred enighet blant politikere og bransjeaktører om at Norge kommer til å være en nettoeksportør av ren kraft når fornybarutbyggingen er gjennomført. Derfor skal eksporten opp i omfang. Arbeidet med å bygge en fjerde kabel til Danmark er i gang, samtidig som det bygges kabler til både Tyskland og England som skal stå ferdig i henholdsvis 2018 og 2020, ifølge olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp).

Årets tema:
Olje, gass og fosser har gjort Norge til en viktig energinasjon. Frem til 2050 forventes verdens energibehov å øke med 40-50 prosent. Samtidig må vi kutte utslipp fra energiutvinning og forbruk. Vinneren vil være den som svarer best på begge disse oppgavene.

Dersom Norge skal ta denne posisjonen, trenger vi mer enn et gunstig utgangspunkt. NHO mener at vi må:

* Legge til rette for fortsatt vekst i vår vannkraftdrevne prosessindustri

* Gripe muligheten til å bli en energibank for europeiske kraftkunder

* Bruke våre naturgitte og kunnskapsbaserte fortrinn til å videreutvikle en industri av globale teknologileverandører

* Fortsette en ekspansiv norsk olje- og gassutvikling

Klikk på bildet for å forstørre.

«Oppdrag energi»

Norges framtid som ledende energinasjon er tema for NHOs årskonferanse 9. januar, med «Oppdrag energi» som overskrift.

Konsulentselskapet DNV KEMA har på oppdrag fra NHO laget en analyse av endringene i energisituasjonen i Europa, og hvilke muligheter det gir Norge som energinasjon.

Dersom EU-landene skal nå sine klimamål, krever det en offensiv satsing på fornybar energi. Den er allerede i gang, blant annet i Tyskland.

Men kraftig satsing på solkraft og vindkraft gir et tilsvarende behov for balansekraft, for å ha sikker kraftforsyning også på dager da det er vindstille eller overskyet.

Norsk vannkraft kan spille en nøkkelrolle for å balansere vind- og solkraft, mener NHO. Turbinene kan startes og stoppes på kort varsel. Store magasiner gjør det mulig å lagre energi til vindstille dager.

Les mer: Norge kan bli Europas grønne batteri

Her kan du lese flere artikler knyttet til konferansen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.