Se opp for 60.000 førsteklassinger

Foto: Trond Lepperød

Denne uka er det skolestart for 60.000 førsteklassinger.

17.08.09 15:32

TØYEN, OSLO (Nettavisen): Denne uka er det skolestart for 60.000 førsteklassinger landet rundt. Med seg på veien får barn og foreldre informasjon om hvordan de skal ferdes trygt på skoleveien og hvordan de skal unngå svineinfluensa. Men i skolegården på Vahl skole på Tøyen i Oslo var det helt andre ting som opptok seksåringene mandag morgen.

- Gleder meg til å lære bokstavene
- Jeg gleder meg til å skrive navn på bokstavene, til å leke ut, tegne og bli kjent med andre barn, sier snart seks år gamle Hiba. Med ny, rosa ryggsekk og matchende hårbøyle var hun klar til å ta fatt på grunnskolen, denne dagen med mamma trygt ved sin side.

- Mange forventningsfulle blikk
På Vahl skole var det rundt 50 førsteklassinger fordelt på to klasser som mandag ble ønsket velkommen. Rektor Grete Wahlmann ropte opp alle i skolegården, før de marsjerte inn og tok plass bak pulten.

- Skolestart blir aldri rutine. Det er spennende for oss også med spente barn og mange forventningsfulle blikk, sier rektor til Nettavisen. På Vahl skole går 330 elever. Wahlmann er opptatt av å sikre førsteklassingene en trygg og god start på en langt utdanningsløp.

- Vi har dyktige lærekrefter her, så det skal gå bra, sier hun.

Spent mor
Seks år gamle Tage gledet seg også, men var ikke synlig preget av nerver. Så har han også to uker bak seg på SFO før skolestart og en storesøster som går i 4. klasse.

Men mamma Fredvår innrømmer at hun som mor er litt spent, selv om hun har fulgt en datter til skolestart før.

- Det er jo spennende å se hvordan de finner seg til rette, sier hun.

Holder øye med seksåringene
På litt avstand fra alle førsteklassingene sto to politibetjenter på sykkel og fulgte med på oppropet. Janne Skår og Ole Petter Saxegaard for ordensavsnittet på Grønland politistasjon er to representanter for ordensmakten, som denne uka vil følge ekstra nøye med på barna som skal til og fra skolen.

- Pass på barna i trafikken, lær når de kan krysse veien og sørg for at de er godt sikret dersom de transporteres i bil, er rådet fra Skår og Saxegaard.

En av fire kjører barna
Ifølge Trygg Trafikk melder UP hvert år om forenklede forelegg og førekortbeslag på skoleveiene landet over.

- Trygg Trafikk har en klar oppfordring til foreldrene: gå med barna til skolen. Snakk med dem om hva de opplever langs veien, og hvordan de skal forholde seg i trafikken, sier direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk ifølge en pressemelding.

Ifølge Transportøkonomisk institutt kjøres 25 prosent av elevene til skolen. Trygg Trafikk er ikke udelt begeistret for dette.

- Barn trenger erfaring fra trafikken. De må lære seg å bli gode fotgjengere og syklister. Den kunnskapen er viktig å ta med seg senere i livet, sier Sandberg.

Regner med influensaøkning
Årets skolestart vil også være preget av frykten for svineinfluensa. Rektor på Vahl skole forteller at de er forberedt og at helsesøster vil følge situasjonen. På landsbasis bruker Helsedirektoratet 9 millioner kroner på å opplyse folk om viruset. Alle husstander får opplysningsmateriell i posten i disse dager, og det distribueres plakater til alle landets skoler, barnehager, høyskoler og universitet, melder NTB. Myndighetene regner med spredningen av sykdommen vil øke i forbindelse med skolestart.

- Vi planlegger ut fra at sykdommen når en topp fem til seks uker etter at smitten tar av. Vi tar høyde for at det kan skje fem til seks uker etter skolestart, sier assisterende direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet ifølge NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag