RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Ørjan Nilsson

Se opp for denne karen

Det er slett ikke sikkert at han samler inn penger til barnehjem i Romania.

(iBergen.no) Mannen hevder å representere «Scandic hjelpen» og samlet inn penger fra folk på gaten i Bergen sentrum forrige uke.

Pågående
Med en tilsynelatende proff innsamlingsbøsse i hånden ga han inntrykk av at donasjoner vil gå til fattige barn i Romania. Da iBergen.no observerte ham utenfor Xhibition forrige torsdag, var han svært pågående mot forbipasserende for å få dem til å legge penger på bøssen.

Men om pengene virkelig havner i rumenske barnehjem er høyst usikkert. Politi i hele landet har fått klager fra publikum på bøssebærerne og overfor Sogn Avis uttalte politiet at «Scandic hjelpen» er en fiktiv hjelpeorganisasjon.

Advarer
I Bergen har imidlertid ikke politiet hørt om «innsamlingsaksjonen». Politiinspektør Kjell Mo advarer likevel mot å legge penger på bøssene.

- Med jevne mellomrom dukker det opp slike bøssebærere. Det er litt i grenseland om det er tigging eller innsamling. Jeg ville vært skeptisk med å gi penger når det er tvil om de går til et godt formål, sier Mo til iBergen.no.

Ukjent organisasjon
Ifølge Innsamlingskontrollen er ikke «Scandic hjelpen» registrert hos dem. Det er heller ikke nødvendig for å starte en innsamlingsaksjon.

For regelverket i politivedtektene tillater hvem som helst å samle inn penger, så lenge de leverer en skriftlig melding til politiet først. For å kunne straffeforfølge eventuelle bedragere, må politiet bevise at de innsamlede pengene ikke kommer fram til de veldedige formålene.

Innsamlingsloven
- Det er ikke verdens letteste jobb å finne ut av det, særlig hvis det er utenlandske organisasjoner, sier Mo.

Politisk jobbes det med en lovendring slik at alle innsamlingsaksjoner må meldes inn i et sentralt register. Organisasjonene pålegges da blant annet en revisor for innsamlingen. Foreløpig er ikke loven vedtatt.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere