Se opp for elg lørdag!

Foto: Scanpix (Scanpix)

Lørdag er det fullmåne, og da er faren ekstra stor for elgpåkjørsler. Sjekk ut hvorfor.

29.01.10 21:34

Januar er høysesong for påkjørsler av elg. I tilegg viser forskning at det ved fullmåne er ekstra stor fare for elgpåkjørsler – og lørdag er det fullmåne!

- Legger vi til at januar er den måneden i året med flest ulykker, er lørdag 30. januar den dagen i 2010 med størst risiko for viltpåkjørsler, uttaler fagsjef Auto i TrygVesta, Bengt Mathiesen, i en pressemelding.

- Trekker mot veien
Lørdag står månen 50.000 kilometer nærmere oss enn på sitt fjerneste - og månen blir da den største i 2010, ifølge Norsk Romsenter.

Forskningen som er gjort på området, der forskere ved Høgskolen i Hedmark har satt GPS-hålsbånd på elg, har gitt sikre indikasjoner på at ulykkesfaren er størst ved fullmåne.

- Årsaken er at elgen forflytter seg i særlig stor grad i denne perioden, skriver TrygVesta.

Lørdag vil månen være 14 prosent bredere enn vanlig, og lyse 30 prosent mer enn når den er fjernest fra jorda en gang sommerstid.

Ifølge forskerne er elgen mest aktiv ved soloppgang og solnedgang. Ved kuldegrader og tørr luft trekker dessuten dyret ofte ned mot veien.

Her blir flest påkjørt
Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det i jaktåret 2008/2009 ble påkjørt 2372 elg i Norge - 300 flere enn året før.

1433 ble påkjørt av bil og 940 av tog.

Hedmark er det fylket i landet med flest elgpåkjørsler (575). Deretter kommer Nordland (350), Nord-Trøndelag (334), Oppland (197), Sør-Trøndelag (188), Buskerud (188), Akershus (156), Telemark (99), Østfold (80), Aust-Agder (50), Troms (49), Vest-Agder (35), Finnmark (24), Oslo (20), Vestfold (13), Sogn og Fjordane/Møre og Romsdal (10), Rogaland (6) og Hordaland (4).

- En enorm kraft
- Kraften er enorm når du treffer et så stort dyr. Erfaringsmessig gir slike påkjørsler store materielle skader. Påkjørslene skjer ofte utenfor tettbygd strøk, hvor hastigheten er høy, og dermed også risikoen stor for fører- og passasjerskader, advarer Mathiesen.

Siden elgen er så stor, blir det ofte kastet inn i kupeen, i stedet for at bilen skyver den foran seg.

- Det er svært dramatisk. Og en slik påkjørsel er ofte en sjokkartet opplevelse; det å treffe og drepe et stort dyr, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.