RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se opp for giftige julegaver

Sist oppdatert:
Mange potensielle julegaver inneholder parfymestoffer som kan gi deg livsvarig allergi.

Under juletreet i år ligger trolig flere pakker med skjønnhetsprodukter. Nå viser en ny undersøkelse at flere av disse kan forårsake deg mye bryderi i framtiden.

Gavepakker til besvær
For hele ni av ti gaveesker med skjønnhets- og pleieprodukter inneholder et eller flere parfymestoffer som er svært allergifremkallende. Det viser en undersøkelse foretatt av det danske forbrukermagasinet «Derhjemme».

- Dette viser bare hvor vanskelig det er for forbrukerne å unngå allergifremkallende stoffer når de kjøper skjønnhetsprodukter, sier Rikke Pettersen i Informasjonssenteret for Miljø & Sunnhet til Jyllands-Posten.

Problematiske deodoranter
I november testet Informasjonssenteret for Miljø & Sunnhet (IMS) deodoranter for å undersøke hvorvidt de inneholdt problematiske stoffer.

Undersøkelsen viste at hele 18 av 31 deodoranter inneholder potensielt allergifremkallende stoffer. Dette gjelder også dyre produkter fra populære merker som Lancôme og Ralph Lauren.

- At disse produktene viser seg å inneholde flere av disse parfymestoffene, kan virke villedende på forbrukerne, som ofte tror at de dyrere produktene er mer sikre, påpeker Pettersen.

«Verstingene»
I undersøkelsen plukket IMS ut såkalte «hverdagsdeodoranter», og maksprisen lå på rundt 50 kroner. På «verstinglisten» står alle produktene som inneholder ett eller flere problematiske stoffer, og her finner vi flere kjente merker som også er å få kjøpt i butikkene i Norge.

Blant dem diverse roll-on-deodoranter fra Adidas, Axe, Cosmea, Hennes & Mauritz, Nivea, Palmolive og Sterilan.

DETTE INNEHOLDT DEODORANTENE:

Parfyme: Parfyme er en av de hyppigste årsakene til allergisk kontakteksem.
Flere av deodorantene inneholder problematiske parfymestoffer.

Triclosan: Er et antibakterielt middel som er med på å forhindre lukt. Den siste risikovurderingen av triclosan ble foretatt av Vitenskapskomiteen for mattrygghet her i Norge. Vurderingen konkluderer med at bruken av triclosan kan føre til at det utvikles resistens mot triclosan i bakterier, hvilket igjen kan medføre at det utvikles resistens mot stoffer som skal bekjempe bakterier.
Ingen av deodorantene i denne undersøkelsen inneholdt triclosan.

Parabener: Tilsettes produkter for å minske bakterieveksten. Noen mistenkes å være hormonforstyrrende. Parabener kan i sjeldne tilfeller fremkalle allergi.
En av deodorantene i denne undersøkelsen inneholdt parabener.

Miljøproblematiske stoffer: Når deodorantene vaskes av går noe av innholdet ut i spillvannet. Hvis disse stoffene er giftige for organismer som befinner seg i vann, hoper seg opp eller ikke brytes ned, vil dette belastet miljøet i vann. Flere av deodorantene i denne undersøkelsen inneholdt miljøproblematiske stoffer.
Flere av deodorantene i undersøkelsen inneholder miljøproblematiske stoffer.

(Kilde: Informasjonssenteret for Miljø & Sunnhet i Danmark)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere