Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se opp for såpeglatte veier

Foto: Kenneth Nyhus (MMS-tips)
Sist oppdatert:
Biler over hele Østlandet kjører utfor og lander på taket.

Snøen drysser ned over Sør-Norge, og det vil den fortsette med gjennom helgen. Det ligger et tynt islag på veiene og det er såpeglatte kjøreforhold flere steder. Det har ført til en serie av ulykker og nestenulykker på Østlandet fredag ettermiddag.

- Snøen kom plutselig. Folk ble tatt på sengen igjen, som vanlig, sier yrkessjåfør Kenneth Nyhus til Nettavisen.

Han var ute i Oslo-trafikken i dag, og opplevde selv flere nestenulykker.

- Det var slalåmføre, og trafikken i Oslo har gått veldig sakte. Det er dårlig at de ikke har saltet veiene bedre, mener Nyhus.

Kraftig vind i fjellet
Men snøen fører ikke bare til glatte veier, den gir deg også mulighet til å spenne på skiene i helgen.

- Det kommer et frontsystem fra sør. Sør- og Østlandet får dermed mye snø i helgen, men det blir opphold i grensetraktene. Man kan gå på ski flere steder i lavlandet, men ikke på fjellet, sier Storm-meteorolog Beathe Tveita.

I fjelltraktene vil det nemlig blåse kraftig.

Vanskelige kjøreforhold
- Kraftig vind vil nok ødelegge for dem som vil gå på ski fjelltraktene. Det blir sterk sørlig kuling flere steder i Sør-Norge. Nord for Jotunheimen og ved Dovrefjell vil det blåse opp til liten storm, sier Tveita.

SUPERSØK: Sjekk været der du bor her

MOBIL: Følg været på mobilen

Sammen med snø betyr det vanskelige kjøreforhold i fjellet også.

- Det blir stort sett opphold nord i fjellet og nord på Østlandet, så vanskelige kjøreforhold i forbindelse med snø vil da være spesielt i Langfjellene, sier hun.

Fjellovergangene i Sør-Norge

Fjellovergangene i Nord-Norge

I Oppland og Hedmark lokalt vanskelige kjøreforhold på grunn av snø, spesielt i nordlige fjellområder hvor det blir sterk vind. I Buskerud, Telemark og Agder blir det også lokalt vanskelige kjøreforhold på grunn av snø, speisielt i indre og høyereliggende strøk.

Penere nordover
Langs kysten på Vestlandet vil det i perioder blåse opp til full Storm.

- Fra fredag vil det blåse kuling fra Rogaland og videre nordover. Langs kysten på Vestlandet vil vinden ta seg opp til både liten og full storm i korte perioder i løpet av helgen, sier Tveita.

Det blir ikke mye nedbør på Vestlandet, men noe regn langs kysten. Det blir penere vintervær videre nordover. Selv om det vil blåse kraftig langs kysten, blir det oppholdsvær og perioder med sol i Trønderlag og Nordland.

I Nord-Norge er det også bare å komme seg ut og nyte været i helgen. Også her vil det blåse langs kysten, men det blir fine skiforhold i områder med nok snø.

- Nord-Norge får bra vær i helgen med varmere temperaturer og oppholdsvær, sier Storm-meteorologen.

Stiger over hele landet
Temperaturene vil i løpet av helgen stige over stort sett hele landet, etter å ha krøpet nedover gradestokken fredag.

I Trondheim stiger temperaturen fra fredag til søndagen fra like under null, til like over. Det samme gjelder Kristiansand og Sørlandet. Også i Nord-Norge vil temperaturen stige, i Bodø fra rett under null til pluss, og i Tromsø fra minus fem til minus 3-4 grader. I Alta vil gradestokken vise minus 5-6 hele helgen.

I lavlandet på Vestlandet og Bergen vil temperaturen stort sett ligge på plussiden, mens den i Finse vil være nede i minus 10 grader.

Indre Østlandet, eksemplifisert med Lillehammer, vil ha ned mot 10 grader minus på fredag, men temperaturen stiger her på lørdag til minus fem og til minus to på søndag.

I Oslo går det motsatt vei, fra minus 1-2 grader på fredagen, til minus fem grader i helgen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!