*Nettavisen* Nyheter.

Se opp for snøskader

Foto: Ståle Pettersen (Privat)

Endelig har snøen kommet til landet, og mer er i vente. Men nettopp derfor bør du se opp – bokstavlig talt.

Snøen som daler ned er godt for julestemningen, men kan være skadelig for huset ditt – ikke minst for taket.

Heldigvis kan noen enkle forholdsregler sikre både huset og lommeboken i vinter.

- Snøen gir først og fremst risiko for vanninntrengning og fukt, særlig ved svingninger i temperaturen. Resultatet kan bli råte, mugg eller andre vannskader, sier kjedehusleder Raymond Myrland i Mesterhus Norge.

- Men snøen kan også skade huset direkte. Dersom du får store snømengder på taket, kan for tung eller skjev belastning gi både takskader og skader på huskonstruksjonen.

Når snøen på taket begynner å tine, må smeltevannet ha en vei ned. Dersom takrennene er tette av løv eller nedløpsrørene frosset til, kan vannet finne andre veier som kan skade boligen. Ved å renske opp i takrenner og nedløp før snøen får anledning til å bli liggende for lenge, kan du unngå store vannskader når våren kommer.

- Det er viktig å huske på at vanlige husforsikringer ikke bestandig dekker skader fra vann som trenger inn gjennom taket. Slike vannskader kan derfor koste deg dyrt, sier Myrland.

Store mengder snø er en spesiell risiko for tak og konstruksjoner i eldre boliger som ikke er laget med de samme kravene til å tåle snølast som dagens tak.

Dersom snøen ligger inn mot grunnmuren, kan temperatursvingninger også føre til at smeltevann samler seg inn mot grunnmuren.

Hvis dreneringen bort fra huset er dårlig, kan det resultere i at vann siger inn i kjelleren.

-På vinterstid er det derfor viktig å overvåke grunnmuren, og se om det samler seg vann langs den, advarer Myrland.

- Vær også obs på kjellerrom som er sårbare for lekkasjer. Mange har fulle kjellerboder, der vann kan samle seg opp i lang tid bak esker og hyller før man tar seg tid til å sjekke etter tegn på lekkasjer, forteller Myrland.

Når du starter arbeidet med å sikre huset mot snøskader, bør du sørge for å ha at du også tenker på din egen sikkerhet.

Skal du arbeide i høyden, er det for eksempel viktig at du er skikkelig sikret. Snø og is kan gjøre tak og stiger farlig glatte, så det er også viktig med godt fottøy før du begir deg opp i stigen og videre oppover taket.

- Husk også å se opp for nedfall av snø og istapper fra taket når du jobber rundt huset, råder Myrland. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.